Отношенията между феновете с отношенията между държавите или някакви етнически групи или народи не трябва да се свързват. Светът на феновете е отделен и ако позволим толкова лесно да се правят взаимовръзки и преливания, само ще навредим на отношенията - за това призова министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, цитиран от МИА и БТА, след нападението над българи преди мача "Левски" - "Шкупи". 

"Всички, които ще се опитат да поставят случилото се между феновете в контекста на отношенията между държавите, нямат добри намерения към тези отношения", подчерта Османи от пресконференция днес, на която отговори на журналистически въпрос относно събитията покрай мача в Скопие.

Коментирайки изявленията на български политици, че с тези инциденти Северна Македония се отдалечава от Европа, Османи заяви, че "това е жалко и некоректно". Той повтори, че всеки, който се опитва да извлече политически анализи от напрежението между феновете, го прави злонамерено и не мисли доброто на отношенията между двете страни.

"Позицията на МВнР на Република България беше коректна и я оценявам като отношение на българската държава. Политическите партии, които се опитват да трупат политически точки на базата на напрежението между феновете, не мислят доброто нито на България, нито на Северна Македония, нито на отношенията между двете страни, още по-малко на базата на напрежението между феновете да оценяват европейската готовност на Северна Македония", каза още Османи. 

Той припомни, че МВнР на Северна Македония вече е осъдило инцидентите и е поискало от компетентните органи да предприемат всички мерки за установяване на извършителите и подвеждането им под отговорност. 

Османи информира, че още преди мача е имало комуникация на правителствено ниво и мачът е бил квалифициран като високорисков, а полицията и министерството са взели всички мерки за недопускане на насилие между феновете. 

"По-рано в Северна Македония често имаше такива инциденти от различни етноси и общности, винаги съм бил на мнение, че не могат чрез феновете да се правят изводи за отношенията между различните етноси (...). Това е един особен свят, в който феновете имат специални отношения и подобни събития между клубове, между фенове на каквито и да е групи, никога не трябва да се поставят в контекста на политическите отношения вътре в страната или между държавите", изтъкна министърът.

Попитан във връзка с това, че вчера българска телевизия е излъчила песен, съдържаща език на омразата и обиди към Република Северна Македония, министър Османи съобщи, че веднага след като е получил видеоклипа, чрез създадения комуникационен канал за докладване на език на омразата той е докладвал на Министерството на външните работи в България. 

"Винаги ще има недоброжелатели и от двете страни, най-важното е ние като институции да не позволяваме да се нарушават отношенията и да не им позволяваме да ни диктуват дневния ред", каза още Османи. 

Той добави, че има много стереотипи, много недоверие, но затова, подчерта той, ще трябва да има поне някой, който да мисли различно и да ги анализира, докладва, взема мерки, да се опитва да наложи градивен дневен ред в отношенията и да възстанови доверието между двете държави. 

Османи каза още, че раненият фен е в добро здравословно състояние и поддържа връзка с посолството на Република България. Добави, че здравните власти в Северна Македония се отнасят максимално професионално, оказвайки необходимите грижи. 

29-годишният Драгомир Андонов беше приет в болница в македонската столица, където претърпя операция след инцидента. Според лекуващите лекари той е в стабилно състояние, но то все още не позволява транспортирането му в България

Вчера прокуратурата у нас започна разследване за опит за убийство на 29-годишния мъж. Македонската Темида също съобщи, че работи по случая, нападателите бяха идентифицирани и се издирват. В родината пък се прибраха и задържаните, а впоследствие освободени 21 привърженици на "Левски". На нито един от тях не бяха повдигнати обвинения, а бяха глобени с по 300 евро. 

Реваншът на мача предстои в София идният четвъртък. Обмисля се възможността на стадиона да не бъдат допускани фенове от Северна Македония.

Евродепутатът Андрей Ковачев

Снимка: Булфото

Вчера българските политици осъдиха остро нападението над Драгомир Андонов. Днес коментар по темата направи и евродепутатът Андрей Ковачев. "Това е част от поредицата антибългарски прояви в Северна Македония и цялата създадена атмосфера от политици, медии, академичен елит за неприязън към България и българите се прехвърля и в сферата на спорта, в сферата на изкуството", каза той в ефира на bTV

"Многократно през последните години България подава ръка за приятелство и добросъседство. Подписахме договора, който не се изпълнява. Дадохме възможност за бърза интеграция на РСМ, от другата страна си държат на идеологията от времето на Титова Югославия. Има ненаказаност по отношение езикът на омраза срещу българите", каза още Ковачев. Той добави, че Министерството на външните работи си е свършило професионално задълженията. И добави, че "Северна Македония трябва да спазва основни човешки права".