Доста по-дълбоки са корените на тези отношения. Разбира се, агресията е напълно неприемлива. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков, коментирайки случая на прободен с нож български гражданин в Скопие, футболен фен на отбора на "Левски".

"Ясно е, че се търсят всякакви поводи. Виждате и спортът, който би трябва да ни обединява, в случая се оказва, че може да бъде повод за агресия. Има вече реакция на българската държава. Има изявление на Министерството на външните работи. Софийската градска прокуратура се самосезира, така че ще направи съответните действия, за да разкрие цялата истина за това какво точно се е случило и този, или тези, които са виновни, да си понесат наказанието", посочи Денков.

Премиерът коментира темата преди откритото отчетно събрание на Националното сдружение на кметовете на кметства в България, което се провежда в местността Паниците край Калофер.

"Най-важното в случая е, че младежът е стабилизиран след операцията. Трябва да се види кога може да се върне в България и да бъде лекуван", посочи Денков. Той подчерта, че заедно с министрите на вътрешните работи и на спорта е обсъждан вариант предстоящият футболен реванш между отборите на "Левски" и "Шкупи" да се играе в София без публика от югозападната ни съседка, за да не се стигне до ново напрежение. Според Денков това обаче би било много крайна мярка.

"Ние имахме предварително обсъждане дали трябва да се наложат такива забрани, но те са много крайни. За съжаление се оказа, че организацията от другата страна не е достатъчно добра, за да се стигне до такива инциденти", каза още Николай Денков.

МВнР остро осъди инцидентите 

Министерството на външните работи (МВнР) остро осъжда инцидентите от вчера в Скопие, при които пострадаха български граждани, привърженици на ПФК "Левски", а един от тях - особено тежко. Това се посоча в позиция на МВнР. 

Раненият български гражданин в момента е в стабилно, но тежко общо състояние и се възстановява след оперативна намеса в болнично заведение в Скопие. Представители на българското посолство са в постоянен контакт с пострадалия наш сънародник и с неговите близки, както и с местните здравни власти.

От МВнР изразяват съжаление, че положителният и спортменски дух на двубоя между ПФК "Левски" и ФК "Шкупи" беше помрачен от прояви на агресия извън футболния терен. Очакваме компетентните органи в Република Северна Македония да предприемат необходимите действия за ефективно разследване и правораздаване във връзка с тежкия инцидент, допълват от министерството. За пореден път подчертаваме ключовото значение, което има предприемането на ефективни мерки за превенция на подобни прояви на агресия и гарантиране на сигурността на всички граждани, посочват още от ведомството.

И Министерството на външните работи на РСМ излезе с официална позиция

Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъжда вчерашните инциденти в Скопие преди, по време и след мача "Шкупи"-"Левски". Насилието е неприемливо в нито един случай, особено когато в резултат се стигне до тежки наранявания. Органите за сигурност имат цялата подкрепа за поддържането на обществения ред и мир, се казва в прессъобщение на МВнР на Република Северна Македония.

Раненият български гражданин е третиран професионално и с адекватна грижа, в момента той е в стабилно, но тежко състояние и след хирургическата операция се възстановява в болница в Скопие. Представители на българското посолство са в постоянен контакт с ранения и неговите роднини, както и с местните здравни власти.

Компетентните органи на Република Северна Македония вече взеха и продължават да взимат необходимите мерки за ефективно разследване на възникналите инциденти.

Както по-рано и неколкократно сме съобщавали, Република Северна Македония е свободна страна и са добре дошли онези, които искат да посетят страната, привилегия, която не подразбира, че е приемливо оттук да се отправят обиди, особено не такива, които подразбират териториални претенции и/или отрицание и обиди на етническа, религиозна или иредентиска основа.

Както и по-рано, нарушаването на тези правила ще бъде съответно разгледано от страна на компетентните институции, а на такива лица ще бъде ограничено правото да присъстват в страната.

Република Северна Македония и Република България са добри съседи, които преодоляват политическите различия с дипломатически средства, поддържайки културата на добросъседски диалог, се казва в съобщението на МВнР в Република Северна Македония.

Общо 21 са арестуваните за агресивно поведение и нарушаване на мира и спокойствието снощи футболни фенове, като 19 от тях са българи, които днес бяха освободени. Срещата между "Левски" и "Шкупи" от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите на стадион "Тодор Проески" в Скопие беше определена от УЕФА като двубой с висок риск. До сблъсъци след мача, който приключи с резултат 2:0 в полза на българския отбор, не се стигна.

В петък следобед феновете на българския футболен клуб, които бяха задържани от полицията в Република Северна Македония след инцидентите пред стадион "Тодор Проески" снощи, бяха освободени от полицейското управление и вече са на свобода, съобщи изданието gol.mk.

Глобите, които македонските власти наложиха на запалянковците, бяха платени от останалите привърженици на българския клуб, които събраха пари за освобождаването на арестуваните.

Осем български граждани са били арестувани за агресия по време на мача, двама - за физическо нападение на полицейски служители, които са извършвали служебните си задължения, а девет - за агресивно отношение към униформените, уточнява порталът.