На 13 септември от 09:30 до 12.00 часа bTV ще излъчи специалното студио "Пътят на Европа" в ефир, онлайн на btvnovinite.bg и по bTV Radio, в което зрителите ще могат да проследят на живо дебата за състоянието на ЕС през 2023 г. Водещ от София ще бъде журналистът Светослав Иванов, който ще посреща авторитетни гости и анализатори, а от Европарламента в Страсбург директни включвания ще прави кореспондентът на bTV Новините за европейските институции Десислава Минчева - Раул.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се обърне към членовете на Европейския парламент и гражданите на ЕС в своята годишна реч #SOTEU 2023, за да направи равносметка на постигнатите резултати. За последните 12 месеца изпълнените обещания по отношение на сигурността, просперитета и социалното благосъстояние на Европа са свързани с гарантиране и опазване на мира в Европа чрез подкрепата за Украйна, с инвестиции за изграждане на зелена и цифрова икономика, насочена към развитието на континента, както и с изграждане на устойчивост на европейското общество при спазване и укрепване на демократичните ценности и права за приобщаване. Въз основа на постиженията Урсула фон дер Лайен ще очертае основните приоритети, инициативи и планове за следващата година. Това ще бъде нейната последна, четвърта годишна реч в рамките на настоящия законодателен мандат, преди изборите за Европейски парламент през 2024 г.

bTV ще предложи разговори с Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи, която ще даде интервю в контекста на събитията и процесите от европейската обществено-политическа сцена. Бойко Благоев, и. д. ръководител на Представителството на ЕК в София, Надежда Нейнски, бивш външен министър и Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси, ще дебатират заедно с водещия Светослав Иванов по актуалните теми и перспективи пред Съюза. На живо от Страсбург кореспондентът Десислава Минчева - Раул ще ни срещне с български евродепутати от големите политически семейства в Европейския парламент, както и с Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София.

"Идеята ни е да направим по-разбираемо и достъпно събитие на всички bTV платформи, за да запознаем хората със състоянието и целите за развитие на европейския континент. Като отговорна медия за нас е важно да предаваме важните за България и Европа послания." - коментира Антон Хекимян, директор "Новини, актуални предавания и спорт" в bTV Media Group.

Международният отдел на bTV Новините ще подготви подбрани видео материали, а цялата тема ще търпи развитие през седмицата с публикации на всички уеб платформи - btv.bg, btvnovinite.bg и businessnovinite.bg, както и за по-младата аудитория в каналите на bTV Новините в Instagram и Tik-Tok.