Меморандум за сътрудничество подписаха председателят на борда на азербайджанската информационна агенция АЗЕРТАДЖ Вугар Алиев и генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев по време на Глобалния медиен форум, който вчера беше открит от азербайджанския президент Илхам Алиев в Шуша, Азербайджан.

Меморандумът предвижда всяка страна да получава пълния набор от информационни емисии на английски език на другата страна, като двете страни имат право да използват тази информация в своите информационни услуги.

Освен това всяка от двете агенции ще предоставя на другата всеки ден една своя информация за значима новина от страната си с текст на английски език и снимка, която другата агенция ще публикува на своите канали за разпространение с възможност за безплатно четене от всички посетители на съответните сайтове при изрично упоменаване на източника.

Договорът предвижда още възможност за обмяна на опит и професионални визити на журналисти и други професионалисти от медийната сфера от двете новинарски агенции.

АЗЕРТАДЖ е е създадена на 1 март 1920 г. от правителството на Азербайджанската демократична република, като впоследствие през годините функционира под различни имена. От 3 март 1995 г. се преименува на Държавна телеграфна агенция към Министерския съвет, а от 17 януари 2000 г. - на Държавна телеграфна агенция на Азербайджан. Агенцията разпространява новини на азербайджански, английски, арабски, испански, китайски, немски руски и френски език.

Досега БТА има 31 подобни споразумения за размяна на новина всеки ден - с националните новинарски агенции на Албания, Алжир, Армения, Белгия, Босна и Херцеговина, Виетнам, Гана, Гърция, Израел, Иран, Испания, Италия, Камбоджа, Кипър, Косово, Кот д"Ивоар, Либерия, Ливан, Молдова, Монголия, Нигерия, Обединените арабски емирства, Полша, Република Северна Македония, Румъния, Саудитска Арабия, Турция, Украйна, Филипините, Хърватия и Черна гора.