Българската телеграфна агенция (БТА) подписа договор за медийно партньорство с Държавна опера - Пловдив. Документът бе подписан от генералния директор на БТА Кирил Вълчев и директорът на културната институция Нина Найденова в Националния пресклуб на агенцията в Пловдив.

Партньорството между двете институции започва в навечерието на отбелязването на 70 години от създаването на Държавна опера - Пловдив. Можем да кажем, че операта е наследник на по-дълга традиция, тъй като е наследник на филхармонията в Пловдив, която е един от най-авторитетните държавни оркестри, създаден през 1945 година, каза генералният директор на БТА. По думите му партньорствата на агенцията с оперните театри в България са особено важни. До сега БТА има такива договори с оперите в София, Бургас, Русе и Стара Загора и на практика с подписването на споразумението с Държавна опера - Пловдив ще има споразумения за медийно партньорство с всички оперни театри в България, посочи Вълчев. Той припомни, че през 2010 година БНТ направи допитване до своите зрители за най-значимото събитие в историята на България през ХХ век и крайният резултат показа, че според българите това е българското оперно чудо.

Независимо от политическите събития, от режимите, които са управлявали страната, българската опера винаги е заемала най-централно място, включително в световен мащаб, с артисти като Борис Христов, Елена Николай, Николай Гюуров, Никола Николов, Никола Гюзелев, Ана Томова-Синтова, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова и още много други, допълни Вълчев. Той посочи, че важен акцент в историята на Пловдивската опера са турнета, които са имали през годините в "Дойче опер" и залата на Берлинската филхармония в Берлин, Кралската опера и зала "Тиволи" в Копенхаген, "Малий театър" в Санкт Петербург, Двореца на изящните изкуства в Брюксел, Аудиториумите в Мадрид, Барселона и Палма де Майорка. Пловдивската опера е гостувала в Германия, Дания, Русия, Франция, Швеция, Норвегия, Малта, Белгия, Испания, Италия, Холандия, Португалия, Южна Корея, Гърция, САЩ.

БТА ще публикува информация за Държавна опера - Пловдив всяка седмица в емисиите на агенцията, включително и на английски език, каза генералният директор на агенцията и допълни, че най-продаваемо от България, което безспорно е приемано в целия свят, е изкуството и в частност оперното изкуство. БТА търси и ще назначи специализиран кореспондент в Пловдив, който да работи само в областта на културата, образованието и науката за специализираната редакция "ЛИК". Такива кореспонденти вече има във Варна и Бургас.

Опера Пловдив е институция, която развива много активно своята творческа политика за привличане на международен оперен туризъм с фестивала си на Античния театър, отбеляза директорът на операта Нина Найденова. По думите й духът и културата са най-важните и за съжаление най-изтласкани встрани в момента и едно такова сътрудничество е изключително важно. Операта ще отбележи юбилея си през следващата седмица с творчески изяви на всеки един от колективите си. На 14 ноември солистите на нашия оркестър ще изпълнят "Малка нощна музика" със специалното включване на Красимира Стоянова, но не като оперна певица, а като музикант, започнал кариерата си от оркестъра, каза Найденова. Гала събитието ни е на 15 ноември с трима диригенти и участието на Александрина Пендачанска, Кирил Манолов, Мариана Пенчева, Иван Момиров, Евгения Ралчева, а в салона ще присъстват едни от първите артисти, които са имали първия си работен ден на 15 ноември 1953 година. На 16 ноември хорът на операта ще изпълни в храма "Света Марина" "Всенощно бдение" от Рахманинов. На сцената в Дома на културата "Борис Христов" подаваме ръка на новото творческо поколение, където на лауреати от музикалното училище "Добрин Петков" ще партнират доайените от оркестъра и концертмайсторът на операта Мичо Димитров, каза директорът на операта. На 17 ноември ще се изяви международната балетна трупа с най-новата си премиера "Лешникотрошачката", а през деня ще се проведе кръгла маса - среща на поколенията. Опера Пловдив започва тази година инициативата "Операта е тук". Операта е тук като послание, място, пространство, в сърцето, в отношенията, защото операта обединява седем жанра, посочи Найденова. "Операта е тук" ще бъде навсякъде с визуални и музикални послания първо в галерии и музеи, след това в общински сгради, университети, улици.

Пловдивската опера е създадена през ноември 1953г., когато се състои първия спектакъл на "Продадена невеста" от Бедржих Сметана. В архивите на БТА е запазена информацията от 15 ноември 1953 година, където в извънредно издание е записано, че "Тази вечер в Пловдив бе тържествено открита новата народна опера. На първия спектакъл на операта присъстваха много обществени и културни дейци, знатни хора на труда и трудещи се".

Специално място в активната дейност на трупата заемат представленията на открито. Началото датира от 1965 г. със спектакли на пловдивския хълм Бунарджика. Приблизително 20 години по-късно, с разкопките на Античния театър в Пловдив, на операта е предоставена уникална сцена със завладяващ чар. Фестивалът Opera Open на Античния театър в Пловдив отбеляза тази година година своето юбилейно 10-о издание. Програмата на фестивала е разпределена жанрово в "Опера и Балет", "Класика и Джаз", "Мюзикъл и Рок" и включва премиерни проекти с водещи артисти от българската и световните сцени.