"Историята трябва да се помни, не да се пренаписва, а още по-малко да се реже с флекс" - това заяви в декларация от името на парламентарната група на "БСП за България" народният представител Йорданка Георгиева.

Поводът за декларацията е 80-годишнината от разстрела на 6-те ястребинчета в 1943 г. в село Ястребино, Търговищко. В декларацията се посочва, че от БСП са отдали почит пред паметта на загиналите.

В декларацията се посочва, че министър Тодор Тагарев е отказал военният духов оркестър на военното училище в Шумен да участва в събитието по отбелязване на годишнината, защото било "спорно".

В текста, изчетен от Георгиева, се отбелязва, че това събитие не е спорно и се допълва, че историята трябва да се помни, а не да се пренаписва, а още по-малкото да се реже с флекс.

Паметниците не са само за загиналите, те са и за нас, живите. И варварското им рушене е рушене на хилядолетната ни история като нация, се изтъква още в текста, прочетен от Георгиева.

Управляващите днес обявиха война на паметниците ни, неосъзнавайки че демонтажът им е демонтаж на националната ни памет, се казва в декларацията и се изтъква, че от БСП винаги ще почитат паметта на шестте ястребинчета.