Парламентарните групи на ГЕРБ и БСП излязоха с декларации за 1 юни - Международният ден на детето. Като приоритети в политиката на ГЕРБ председателят на комисията по образование и наука Милена Дамянова изтъкна осигуряването на най-доброто образование, най-доброто здравеопазване, най-добрата социална политика.

"Вярваме и работим за това да имаме силно образование и наука", каза Дамянова. Тя изтъкна, че само образованието и науката ще спомогнат за опазване на традицията, и добави, че само те учат, че свободата и правото на демокрация са изконни права на всеки човек.

"Не може да сме силни като нация, ако имаме нарушени семейни ценности и отнети права на семейството и детето. Ние вярваме и знаем, че без стандарти в отношенията се раждат пропуски не само в поколенията, но и в самото общество", посочи Дамянова.

"Ние често говорим за модерното образование и за модерен живот. Вярваме, че то съществува някъде другаде, и често изпращаме децата си да го търсят. Взираме се с инатлива упоритост в проблемите и често забравяме да търсим общи решения, водени от желанието си да спорим. Това, обаче, знаем, няма да ни направи стабилна нация, в която семейството и децата са основна и неотменна ценност", изтъкна още тя.

Дамянова посочи, че няма политика, няма дори и дебат, който да поставя под съмнение правата на децата и семейството. "Ние вярваме, и работим за това, че нацията ни е длъжна да работи и да защитава правата на децата", отбеляза Дамянова.

"В чест на утрешния празник 1 юни всички ще застанем на някоя трибуна и ще поздравим децата на България, в цялата страна ще се организират празненства, концерти и състезания, ще декламираме отново, че най-големият капитал на една държава това са нейните деца", заявиха от ПГ на "БСП за България" в навечерието на Международния ден на детето. Декларацията беше прочетена от трибуната на Народното събрание от депутата от левицата Весела Лечева, която е и заместник-председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Днес България все още е най-бедната европейска държава, българските семейства са с най-ниски доходи, което се отразява на качеството на живот на техните деца, посочи Лечева. Тя отбеляза, че според ежегодно провежданото наблюдение 42 процента от българските деца живеят в риск от бедност или социално изключване. Има регионални неравенства в достъпа до качествено образование. Все още сме далеч от националната цел за обхвата на децата от предучилищното образование, като една от основните причини е финансовата бариера и високите такси, отчете още Лечева. Тя цитира и изследвания от последните години, които показват тенденция за непрекъснато увеличаване на разпространението и употребата на наркотични вещества сред учениците в България.

Предлагаме да се обединим около пълна държавна издръжка за децата в задължителната предучилищна подготовка, обединени усилия и строг контрол на всички институции, отговорни за обхвата на децата в средното образование, улесняване на достъпа до образование за децата в малките населени места и бедни семейства, осигуряване на условия за здравословно хранене и грижа за физическото и духовно здраве на децата в училище, посочи депутатът от левицата.

От "БСП за България" предлагат и спешни мерки за преодоляване на негативните демографски тендеции, сред които въвеждане на семейно подоходно облагане, въвеждане на диференцирани ставки на ДДС за детски храни и учебници, реализиране на национална програма за изграждане на детски ясли, отпадане на таксите за детски ясли и градини. Обезщетението на осигурените майки за отглеждане на малко дете трябва да е не по-малко от минималната работна заплата, посочи още Лечева. По повод празника - 1 юни, тя пожела просперитет и благоденствие на децата на България.