Димитров е предложил на семейството на българката тя да започне работа като експерт при него, но самата Митрова все още не е дала отговор, предаде БГНЕС. Очаква се тя да пристигне в България за лечение във ВМА още днес.
Митрова не искаше да пътува преди да види дъщеря си и да я е повери на родителите си. Все още обаче властите в Скопие не й го връщат. Детето няма право да напусне Македония без писменото съгласие на баща си, като според Божидар Димитров, най-вероятно е той да откаже да го даде.
"Ако пожелае Митрова може да работи и на друго място. Тя е завършила английска филология и може да работи и във външно министерство или като учител по английски език", обясни той.
Според Димитров фактът, че детето вчера вечерта не е било при майка си, е нарушение на самите македонски закони. Още днес детето трябва да й бъде върнато. Очаква се ново дело за решаване на родителските права.
Действително униформените служители в затвора са се отнасяли зле с Митрова и е показателен е факта, че самите затворници са се отнасяли много добре с нея, каза още министърът.
Относно грешката в турските учебници, в които са сгрешени границите на България, Димитров заяви, че турските власти са реагирали много бързо, отправили са официално извинение и са поели ангажимент да накажат директора на съответната дирекция, отговорна за грешките. Това е изява на едни турски националист, а не официална позиция на правителството, каза Димитров.
Българката Спаска Митрова бе освободена от затвора "Идризово" в Скопие вчера сутринта 20 дни преди да изтече присъдата й с решение на директора на затвора Миле Младеновски. Младата жена влезе в  затвора на 30 юли т.г. с присъда 3 месеца лишаване от свобода за това, че е отказала да осигури на бившия си съпруг легло и условия в собствения си дом, за да вижда дъщеря им, която е на 2 г. и 6 месеца, като родителските права са присъдени на майката.
Вижте видео от изявлението на Димитров