Скелетът на мъж, прободен с метален предмет в гърдите, бе открит от археолози в Созопол в началото на месеца, а миналата неделя, при засилени мерки за сигурност, бе пренесен в НИМ.
При откриването на "вампира" бе намерен и скелет на жена. И двете тела са били погребани до абсидата на църквата, където вечния си покой са намирали само отбрани личности.

Скелетът на мъжа е на около 700 години и най-вероятно е на пират на име Кривич, който е управлявал града по това време, каза директорът на НИМ Божидар Димитров, цитиран от БГНЕС. По думите му тогава България и Византия били съюзници и водели война с Генуа. Управникът загубил войната, а след това Созопол бил разрушен. Докато няма надгробен надпис обаче нищо не може да се каже със сигурност, заяви Димитров. 

Созополският "вампир" не е единствен у нас. Подобни скелети с парче желязо в гърдите са открити и в село Дебелт още през 2004-2005 г. от археолога Петър Балабанов. Той обаче, по думите на Божидар Димитров, не е дигнал шум по случая.
Директорът на НИМ призна, че той самият също съвсем случайно е съобщил пред журналист за находката в Созопол, която обаче веднага е привлякла вниманието на медиите.
"Ние отразяваме с това не вампир, а вярвания. Това е материално доказателство за нематериално културно-историческо наследство", изтъкна Димитров в коментар за скелета, цитиран от News.bg.
Запитан дали „половинката" на созополския вампир - женският скелет, ще бъде изложен в НИМ, Божидар Димитров не изключи тази възможност. Все пак той изтъкна шеговито: "700 години брак стигат".

Преди дни археолози откриха още един "вампир" във Велико Търново, близо до крепостта Царевец и църквата „Св. св. Петър и Павел”. Известният археолог проф. Николай Овчаров обясни, че гробът, в който са открити останките, е от периода между 15 и 18 век, когато подобни ритуали в България не са били рядкост.
Намереният скелет е на мъж, който е починал на не повече от 35 години. При погребването тялото му е било оградено с камъни и е било пронизано с четири железни пръта, като единият е преминал през сърцето.

Находките на "вампири" у нас предизвикаха интереса на световните медии, като продуценти от Би Би Си – История и РТВ Русия направиха постъпки в НИМ за заснемане на телевизионни филми за находката.
И въпреки че откритите скелети са на нарочени хора за вампири през средновековието, чуждите медии отбелязаха, че това е една добра ниша за развитие на туризма в България.

"Вампирите"  в Созопол провокираха интереса и на финансовия министър Симеон Дянков, който обеща да отпусне още 270 хиляди лева за допълнителни проучвания. Освен за манастир "Св. Николай Чудотворец" парите ще отидат и за разкопки на северната кула на Созопол и за проучвания на нос Акин и нос Червенка.