Това е един политически процес, целящ сплашването на всеки, осмелил се да поиска българско гражданство и български паспорт и изявил своето българско национално самосъзнание. С тази политика на преследване Македония се занимава отдавна. Това каза по БНР Божидар Димитров, министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че проблемите на българите в чужбина не са в неговата компетенция, а на Министерството на външните работи. Министър Димитров каза още, че външно министерство е поело този случай присърце. „Това не е първият случай, когато искаме на многобройните вече дела, които се водят срещу Спаска, да присъства български представител, български, имам предвид дипломатически представител, и винаги е било отказвано. Винаги”.

Божидар Димитров заяви, че снощи за първи път е било ясно и твърдо заявено от външния ни министър Николай Младенов, че случаят „Митрова”, както и присъдата ще бъде лакмус за отношението ни към напредъка на реформите, които прави Македония, за да се приближи до членство в Европейския съюз. Министърът без портфейл каза още, че за да се промени негативното обществено мнение и езикът на омразата от страна на Македония, България е предложила договор, който предвижда двете страни да се въздържат от този език на омразата.