Повод на изказването са обвиненията, че е работил за тайните служби в Македония, и дори е била поискана оставката му. Това се е случило в неделя при откриването на паметник на Иван Михайлов в двора на Драги Каров във Велес. 

По думите наБожидар Димитров - става дума за типичен пример на паспортна мафия, чийто бизнес секва с промените в Закона за българското гражданство, чийто двигател е министърът.
Вчера по време на откриването на паметника, Виктор Канзуров, който е член на инициативния комитет, е отправил нападки срещу българския министър Божидар Димитров, и казал, че вместо да им помага, с български пари финансирал тайните служби в Македония.

"Този тип българи от типа на Виктор Канзуров аз ги наричам „професионални българи”. Те са част от т.нар. паспортна мафия, която преживяваше много добре, тъй като законът за българско гражданство допускаше молбите на хората, които желаят българско гражданство, да бъдат събирани от т.нар. посредници. За съжаление първата дума, която чуваше всеки кандидат за българско гражданство, беше – дай 300 евро, 500 евро, да ти оправя документите. Това беше само една от печалбите им, така да се каже „законната” им тарифа за попълване на документите. Вследствие влизаха в сговор с недобросъвестни български чиновници от различните институции, от които зависеше решаването на въпроса с българското гражданство, коментира Божидар Димитров.