Близки, приятели, колеги изпълниха последната воля на видния историк и патриот проф. Божидар Димитров като разпръснаха праха му над морето край Созопол. Това стана месец след кончината му.

С корабчето "Big Baba" присъстващите на траурната церемония достигнаха района на остров "Св. Иван", където си вземат последно сбогом с Божидар Димитров. Покойният пожела приживе да почива във водата между любимия си град и острова. Не е случайно избрано мястото от великия родолюбец остров "Св. Иван" именно там той вложи много усилия и енергия за археологически разкопки.

Племенникът му Тодор разпръсна праха на историка над Созополския залив.

Тук бе и дъщеря му Мария, която преживя отново емоционални минути. Тя сподели отново, че с него е могла да споделя. "Много ми е тъжно, особено като държа урната. Не мога да повярвам, че той е тук. Мисля, че сега е до мен и той дава интервю. Той е бил водолаз и искаше част от праха му да е в морето, другата част при баба и дядо. Всичко беше много неочаквано. Винаги се целувахме за довиждане, прегръщахме се, сякаш за последно. Смъртта му беше неочаквана. Няма недоизказани неща между нас, знае колко го обичам и в момента е до мен", каза тя пред "Бургас инфо".

Племеникът му Тодор донесе урната

Снимка: БТА

"Той беше уникален човек, който даваше всичко за Созопол. Последните години родният му град беше приоритет. Всичко, каквото знаеше и можеше, се опита да направи в града. Затова искаме да кръстим Археологическия музей на негово име. Той толкова много направи за този музей, че няма място за коментар. Като наш виден съгражданин, ще кръстим и улица на него. Избрали сме тя да бъде до Етнографския музей. Аз загубих един много голям приятел. Винаги съм разчитал на него", каза кметът на Созопол Панайот Рейзи.

"Това е последният завет на брат ми, това беше неговото място за което той милееше в живота си. Тежко е, мъчно ни е. Но той обичаше Созопол, Созопол обичаше него. Беше традиция като свърши разкопките в Созопол да се събираме.", каза сестра му Мария.

Част от праха на Божидар Димитров бе разпръсната в Македония - земята, за която се бореше и болееше през последните години от живота си.

Един от присъстващите, който изпрати до последния му път Божидар Димитров

Снимка: БТА

Днес, по време на редовното заседание на Общински съвет- Созопол, ще бъде представена за гласуване от общинските съветници докладна с предложения за именуване на Археологическия музей и улица в Созопол на името на проф. Божидар Димитров.

Докладната за именуване на Археологическия музей е по предложение на директора на Общински Културен институт "Музеен център"- Созопол Димитър Недев. В мотивите си Димитър Недев посочва неоценимия принос на проф. Божидар Димитров - бележит учен, историк и политик, за опазване и популяризиране на културно - историческото наследство на Созопол като част от националното и общоевропейско културно наследство.

Освен Археологическия музей докладната от кмета Панайот Рейзи е допълнена с предложение името на проф. Божидар Димитров да носи улица в Стария град на Созопол.

Божидар Димитров посвети живота си на историята и археологията на България и на Созопол. Роден в Созопол, той бе неразривно свързан с града и неговото развитие. Благодарение на неговите усилия бяха привлечени държавни средства за възстановяване на храм "Св. св. Кирил и Методий", извършени бяха множество археологически разкопки и експонирани археологически обекти. Благодарение на него бяха открити мощите на св. Йоан Кръстител, а други ценни християнски реликви бяха предоставени на Созопол. Проф. Божидар Димитров е почетен гражданин на Созопол и през целия си живот е популяризирал града. Неговата дарителска дейност е пример за подражание. Написал е редица научни и популярни книги за историята, археологията и църквите на Созопол и населените места в община Созопол. Неговото дело, посветено на Созопол е част от историята на града, която ще остане за бъдещите поколения.

Венци в памет на Божидар Димитров

Снимка: БТА

Снимка: БТА