Защото това е стратегическо решение за следващите 30 г. От него зависи здравето на столичани и чистотата на въздуха в София, заяви съпредседателят на Политическа група 5 и общински съветник инж. Симеон Славчев в сутрешния блок на телевизия "Блумбърг.

"Премиерът лично да вземе отношение по темата за завода. ГЕРБ вече 13 години са в управлението на страната. Да седнем всички на една маса политици, държавници и граждани и да сложим всички варианти за тази инсталация, а не някой да налага едно решение", каза общинският съветник.

Според него изграждането на инсталацията е свързана с такса смет на софиянци.

На 20 юли 2017 г. СОС прие изграждането на завод за изгаряне на RDF, с гласовете на ГЕРБ и БСП. Тогава Политическа група 5 беше против. Аргументът им бе, че тази инсталация допълнително ще замърсява въздуха в София и технологията с изгарянето е много остаряла.

Инж. Славчев напомни, че в момента няма единно гражданско мнение и политически консенсус в СОС за завода, а това е едно от изискването на Европейската инвестиционна банка, което го е поставила на среща в София. Цената на завода е около 160 млн. евро, а Столична община ще трябва да вземе заем около 67 млн. евро.

"Изграждането на завода е тема, която е свързана с такса смет в София. Според мен тя не е справедлива, защото всеки плаща на база площ - квадратни метри. За мен е важно правилото, което е европейско и световно - замърсителят плаща. Колкото повече замърсява, повече плаща, за да има интерес да генерира по-малко смет. Такса смет, за да е справедлива трябва да е обвързана с количеството смет. В апартамент от 100 кв. м може да живее един човек, но може и 10. Но те плащат една и съща такса. Въпросът с изграждането на завода ще бъде решен, ако се намери алтернативен вариант, да се има предвид, че навсякъде изгарянето се отхвърля в Европа, защото е от 70-те години на миналия век, а ние се опитваме да я налагаме. Така такса смет може да е стимула за софиянци по-малко да замърсяват", коментира Симеон Славчев.

Той коментира, че привържениците на този проект твърдят, че с тази инсталация "Топлофикация" може да стане независима от доставките на газ, а алтернативен вариант може да осигури 100% безплатно екологично чисто гориво от отпадъка на София.

"Изчислено е, че това е 10%. А иначе имаме алтернативен вариант целият градски транспорт да има 100% безплатно, екологично чисто гориво и ще имаме двоен ефект. А парите от картите и билетите да отиват целево за закупуването на нови транспортни средства", каза инж. Славчев.

Той призна, че голяма част от информацията в СОС и СО се покрива.

"Дори ние като общински съветници не получаваме цялата информация. Ако имаме достъп до нея подписваме документ за конфиденциалност. Но аз съм избран от софиянци и би трябвало да мога да я дам на хората. Тази информация за завода е важна за здравето ни. Затова тя трябва да бъде прозрачна", категоричен бе общинският съветник.