Това заяви в интервю за Дойче веле германският разследващ журналист Юрген Рот, който неотдавна издаде новата си книга, в която отново става дума за България - "Гангстерска икономика".
Той публикува и скандална информация за шефа на БНБ Иван Искров за изнудване на чужда банка, която обаче бе опровергана.

На въпрос дали според него Борисов преследва не политически, а лични интереси, когато решава срещу коя престъпна групировка да насочи усилията си, той отговаря: "Ами, определени случаи ме карат да мисля точно това. В България има големи престъпни групировки, които до днес никой не е пипнал и с пръст. Това са наистина могъщи мафиоти".
Помолен да назове някои от тези групировки, той заявява: "За мен една от най-големите престъпни формации все още е ТИМ, която е разпростряла пипалата си и в Германия. Отдавна се питам дали българските власти ще имат силата и политическата воля да разбият тази група".

Според него подходът към виновните трябва да е безмилостен.
"Много от нещата наистина са само шоу. Наглед съществуват закони срещу организираната престъпност и корупцията, но каква полза има от тези закони, щом не биват прилагани. И каква е ползата от многото акции против криминалните структури, щом не е ясно дали арестуваните хора ще бъдат съдени по правилата. Това са въпроси, по които изпитвам известни съмнения", казва още Рот.

Преди време журналистът призна, че отказва да пътува до България, защото се страхува за живота си. Сега той казва, че по принцип все още е така.
"Но все някога ще трябва да отида в България и то в рамките на тази година. Това е съвсем сигурно и се надявам, че всичко ще мине без произшествия", добавя той.

Все пак, той признава, че страната върви напред.
"По принцип съм много по-оптимистично настроен от преди. Въпреки всичко, казано дотук, вярвам, че Бойко Борисов се е обградил с качествени хора, които се опитват да променят нещо. Наскоро разговарях и с хора от ОЛАФ, които също смятат, че България е на прав път. Но докато не бъдат разбити старите структури, промените ще траят много дълго. Не бива да пренебрегваме факта, че българската организирана престъпност съществува благодарение на "помощта" на подобни структури на Запад. Организираната престъпност е европейски, а не национален проблем. Да говорим, че ние тук на Запад сме чисти и неопетнени, че лошото го има само в България или Румъния, това е пълна глупост", казва в заключение германецът.

Междувревенно Юрген Рот публикува в блога си mafialand.de. информация, че шефът на БНБ Иван Искров е опитал да изнуди ирландска банка да отстъпи 50% от дяловете си (в БАКБ) на Централна кооперативна банка срещу сумата от 1 лев.
"Преди няколко дни получих мейл от банкер на БНБ. В него той пише, че е имало скандален случай, който доста подробно ми описва", пише Рот.
Според анонимния източник в началото на годината българският инвестиционен фонд Expat Capital Sofia решил да закупи 50% от дяловете на Bulgarian-American Credit Bank, които принадлежат на ирландската финансова институция Allied Irish Bank (AIB). Фондът предложил на ирландската банка 7 милиона евро. Ирландците имали лична среща с Искров, който им казал да забравят за сделката и да отстъпят даловете си на ЦКБ.

"Такава среща с г-н Искров никога не е имало. БНБ по никакъв начин не може да се намесва в договорни отношения между частни инвеститори", отрече Александър Урумов, шеф на дирекция "Връзки с обществеността" на БНБ.
В писмено становище Allied Irish Bank също опровергава твърдението за срещата, както и че са били изнудвани.