"Когато през 2003 г. техният собственик (Христо Ковачки - б.р.) е имал възможността да избира между дали да работи 20 000 часа и да прибира печалбата, или да направи инвестиции, включително и в екологична насока, той е избрал големите пари, вместо да гарантира бъдещето на своето производство", добави министър-председателят, цитиран от "Фокус".

Решението за спиране на „Брикел” влиза в сила от 1 ноември. Заводът няма необходимите сероочистващи инсталации и вече е изчерпало допустимия брой часове, в които може да работи без тях според европейските еконорми.

Борисов обяви още, че кабинетът търси възможности как да осигури прехраната на миньорите.
"Но те трябва да разберат, че санкциите от Брюксел са изключително високи и ако трябва да запазя в този вид тяхното производство, това означава да взема пари от всички българи, за да заплатя глобите", каза Борисов.

Дори ТЕЦ „Брикел” да спре, всички енергийни инсталации и дружества, които са обвързани с него, ще продължат да работят, заяви междувременно на пресконференция председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

ДКЕВР е получил становищата на всички, които ще бъдат засегнати от евентуалното спиране на „Брикел”.
„Ако има спиране, то трябва да стане по точно определен план и да се запазят интересите на всички, които имат връзка с предприятието”, заяви Семерджиев.
Дружеството работи по проект за рехабилитация на инсталациите и удовлетворяване на екологичните изисквания.

"Очевидно, че няма да могат да се включат в сроковете, дадени в комлексното разрешително и предполагам, че са намерили някакво решение. Проблемът е главно с министерството на екологията, което издава това комплексно решение”, обясни още шефът на ДКЕВР.

Около 1000 души днес отново протестираха срещу затварянето на „Брикел”. Те настояват да бъде даден шанс от 18 месеца той да изпълни инвестиционната си програма, построявайки сероочистващата инсталация.

При подписването на договорите за „Брикел” никой не е търсил помощта на синдикатите, коментира председателят на синдикална организация на Национална федерация на енергетиците Диана Тунева обвинението, че профсъюзите не са настоявали за изпълнението на инвестиционната програма.
Те са готови да правят едночасови протести до края на седмицата.