Новото дясно-центристко правителство се отказа от плановете си за увеличаване на акциза на алкохола, след като тази мярка, застрашаваща многовековната традиция на производство на домашна ракия и вино, срещна недоволство в обществото, коментира агенцията, цитирана от БГНЕС.
За да изразят своята благодарност, селяните от петричкото село Капатово, намиращо се на 170 км южно от София, решиха да кръстят своята ракия, производство 2009 г. "Борисовка", копирайки от руската водка "Путинка", кръстена на руския премиер Владимир Путин.
Няма да има само "Путинка", я. Дано не ни се обиди Бойко Борисов, но това го правим, защото сме му благодарни, а не да се бъзикаме с него, обясняват в Капатово.
"Хората от нашето село и други селища ликуват. Но не защото ние сме алкохолици, това трябва да е ясно. Ние просто желаем да запазим традицията на производство на домашна ракия", заявява кметът на Капатово Огнян Куков.
Преди няколко дни той изпратил "кърваво писмо" до премиера с молба да не увеличава акциза на домашната ракия.
"Даваме си сметка и ясно съзнаваме, че страната се крепи на такси и данъци. Нека големите производители на алкохол си плащат, ние също, но както досега, на настоящия акциз. Най-сърдечно Ви молим, г-н Борисов, да се вземе под внимание трудното време, в което живеем. Надяваме се, че ще вземете най-правилното решение и няма да се стигне до протести и варене на ракия по тавани и мазета", пишело в писмото от името на цялото село.
"Искам да благодаря на Бойко Борисов, че се вслуша в гласа на народа и разумът надделя. Впечатли ме, че е загрижен за обикновените хорица, които си копаят лозето, за да си помогнат за препитанието", казва още Куков.