Борисов преряза лентата заедно с областния управител Иван Тотев и кмета на Пловдив Славчо Атанасов.
Това е една от най-проверяваните сделки и прокуратурата ще каже последно кое е истина, но сега е важно, че заводът заработи и с него се решава екологичният проблем не само на Пловдив, но и на редица населени места около него, каза в приветствието си Борисов, предаде БТА.
Заводът тук в Шишманци започна да се прави преди 9 години, докато Станишев саботираше правенето на завода в София, каза Борисов след откриването на завода в отговор дали ревнува ли, че Пловдив вече има такъв завод, а София още не, предаде "Фокус".
Видяхте сега и Европейският съюз ни дава пари и в момента текат конкурсите, подчерта Борисов като отново изрази съжаление, че досега заводът в София е щял да бъде построен, ако не е бил саботажът на Станишев. Той изтъкна, че сегашното правителство стимулира всички региони, които си решават проблемите като ги дофинансира с колкото пари трябва и търси бързото изваждане на документи. „Така че за мен дали е София, Пловдив или Варна е едно и също нещо. Важно е, че българите ще имат по-чисти градове, ще започнат по европейски да си третират отпадъците”, подчерта Борисов. Той уточни, че от година и половина е предупреждавал, че ще се изправим пред ситуации да плащаме глоби, но много кметове на общини изобщо не са си мръднали пръста да направят проекти и да участват в изграждането на сепариращи инсталации.
Запитан възможно ли е в завода в Шишманци да се преработват свежи софийски отпадъци, той бе категоричен, че в София си действат по план и ще си свършат работата перфектно за изграждането на завода там. Борисов обаче припомни, че срещу последните 100 000 тона софийски отпадък, Пловдив получава много пари по проектите.
Заводът тръгва и аз ще имам една грижа по-малко, което ме прави щастлив, каза кметът на Пловдив Атанасов. Той определи завода в Шишманци като стратегически обект за Пловдив и региона. Горд съм, че вървим напред - по стъпките на европейските държави и че община Пловдив се нарежда до европейски градове с опит в тази област, каза Славчо Атанасов.
Заводът за преработка на твърди битови отпадъци в Шишманци е първият у нас. Той бе готов за експлоатация още през юни, но се изчакваше комплексното му разрешително.
Със старта, даден му от Бойко Борисов, в завода започнаха 72-часовите проби. Изграждането на завода започна през 2003 година и до момента в него са вложени 42 милиона лева, от които 32 милиона лева са от държавата. Капацитетът му, при първоначален едносменен режим на работа и с една поточна линия, е 125 хиляди тона отпадъци годишно, но има готовност за пускане и на втора линия, уточниха от ръководството на завода.

Вижте снимки
Вижте видео от откриването на завода