Зададох въпроси за сделката на ЧЕЗ, а вчера премиерът даде някакви съвети. Всички очакваме отговори.

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като взе участие на тържествената част на 31-ото общо събрание на Националното сдружение на общините в България по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство.

„Видяхте, че тази сутрин никой не уважи искането на парламента за изслушване (По-рано днес мнозинството в НС отхвърли предложението на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан за сделката за ЧЕЗ - бел. ред.). Чух даже и закани към някакви гадове (Вчера Борисов в специално изявление заяви, че "гадове" искат да повторят сценария от 2013 г. и да го свалят. Тогава първият кабинет на ГЕРБ подаде оставка след улични протести заради високи сметки за ток - бел. ред).

Според мен в скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта. Жертвата сме ние – абонатите на електроразпределителните дружества, българските граждани. Затова и държим да знаем как така тази фирма без история и капацитет получава такива големи банкови гаранции, коментира Радев.

Той попита кои са банките и какви са най-вече механизмите за финансиране и получила ли е тази фирма политическа подкрепа, за да бъдат банките толкова щедри към нея.

„Как така отговорните институции научават и започват да действат постфактум? Това са въпросите“, подчерта държавният глава.

"Бих свикал КСНС по обща тема за енергетиката - АЕЦ „Белене“ и ЧЕЗ са частни случаи", каза още президентът.

„Разбира се, че съм склонен да разговарям с чешкия президент, но нека не забравяме, че отговорността по този случай остава в България. Тя не може да се търси извън страната. Вече изплуваха имена на банки и офшорки и затова казвам, че е много важен механизмът, по който е замислено това финансиране“, коментира Радев.

Вчера Борисов предложи Радев да се обади на президента на Чехия Милош Земан, след като той се обади на премиера Андрей Бабиш.

Попитан дали представители на президентската администрация ще присъстват в парламента на изслушването на хората, свързани със сделката на заседание на комисии, Радев отговори, че ще има такива.

„Големият проблем е, че няма национална стратегия за енергетиката с един средносрочен хоризонт 2030 г. и дългосрочен 2050 г. Ако нямаме такава стратегия, всичко ще се решава на парче и ще имаме скандал след скандал“, каза още държавният глава.