Премиерът Бойко Борисов, председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов посетиха тази сутрин Националния център по заразни и паразитни болести в София, където бяха посрещнати от директора му - проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той благодари на премиера за предоставени лекарствени продукти за борба с COVID-19 и обяви, че още от днес ще започнат доставки.

Има възможност дистрибуцията на хлорохин в страната да започне още днес. Фирмата "Бул Био" има възможност за дистрибуция. Още от днес лекарства могат да достигнат до болници в цялата страна и да се повиши самочувствието на лекарите, че има с какво да помогнат на хората, отбеляза проф. Кантарджиев.

"Една опаковка хлорохин фосфат е сто грама и стига за лечение на 10 пациента, като общо от него в Центъра има за 2500 пациенти", обясни Румен Кофинов, директор на "Бул Био".

По думите му това количество, заедно с даренията към Министерството на здравеопазването, ще стигне за лечение на 20 хиляди пациенти с COVID-19.

Има опит, разписани са протоколи за работа с лекарството, увери и проф. Мутафчийски, като подчерта, че това е лекарственият продукт, на който се разчита в момента.

"Това е успех. И поради това, че не се вижда ясен хоризонт на приключване на тази пандемия, това ни дава възможност за още по-голяма самостоятелност в страната, за да се справим с този проблем. Както и със защитните облекла и всички останали неща, които се направиха", посочи той.

На лекарите в страната ще бъдат дадени и точни указания как точно да използват продукта.

По-късно днес Бойко Борисов отиде във ВМА.

Снимка: Министерски съвет

"Как сте, лъвове и лъвици?!", попита той лекарите и им благодари за пореден път за това, което правят и изтъкна, че когато "докторите са доволни, и пациентите са доволни".

Министър-председателят разгледа апаратурата и условията в медицинските зали.

"Климатизацията е точно над тялото на пациента, което е много добре, посочиха специалистите. Стените са със специално сребърно покритие. Ако попадне бактерия или вирус, между 15-ата и 20-ата минута се самунищожават, Най-важното е да има антибактериално покритие", изтъкна проф. Балтов.

Снимка: Министерски съвет

"Планираме следващата седмица да се посети италианска клиника с правителствения самолет", съобщи още премиерът, без да даде повече подробности, защото било обещано на италианските лекари.

Борисов изтъкна, че в България се прави най-доброто в света, а лекари заявиха, че никой от колегите им не се е излъгал да остане в чужбина, всички са се върнали.

Във ВМА вече са получили хлорохин.