Добра война няма, има герои - да си ги запазим живи и здрави. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който участва в тържественото събрание по случай 139-годишнината от създаването на Военноморските сили на Република България, предаде "Фокус".

В тържественото събрание участваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

"Искам да ви кажа колко сме горди с вас всички - с това, което имаме като войници, адмирали, генерали, офицери, сержанти. И живеем в един много условен свят. Контраадмирал Митко Петев изброи и за Военноморските сили, вертолети и три проекта многомилиардни, които вървят за корабите, авиацията и за сухопътните сили. Горди сме с това, че международните учения, по 6-7, се поверяват в ръцете на български офицери, те се справят повече от прекрасно. Ние обаче като политици остава да осигурим пари", заяви Борисов.

Снимка: БТА

Той отбеляза, че над 100 млн. лв. се дават за заплати на тези военни, на граничните и военните полицаи.

"Тук в морето двете служби действат заедно. Силен е този политик, който пази войниците и не ги вкарва във война. Добра война няма, има герои. Дунава и Черно море стават зона на изключителен конфликт. Много усилия трябва да положат българските политици на всички нива - да не допускаме в Черно море да има военни действия. Подготвени сме, но ролята на тази подготовка е да бъде възпирана възможността за конфликт. Обещавам да положа всички усилия да не вкарваме България в подобен конфликт, а точно обратното", заяви премиерът.

По думите му ролята на военната подготовка е възпиране.

"Да ни усещат достатъчно силни, за да не ни нападат. Аз ви обещавам, че ще проявя цялата си енергия и дипломация да ви запазим, само да участвате в учения. Но те и ученията са опасни. И в ученията дадохме свидни човешки жертви и огромни материални разходи. За десетки милиони загуби", посочи премиерът и подчерта, че страната ни е горда с Военноморските ни сили и с всички, които служат в Българската армия.

Борисов отбеляза отличното представяне на българските военни в мащабните учения с международно участие и в съюзническите операции.

"На днешния ден, довел съм финансовия министър и смятаме и се очаква тези три проекта да вървят. В действителност трябват 4-5 милиарда минимум. Но сме поели ангажимент, движим ги. Генерал Боцев всеки ден докладва с Военно министерство как движат проектите. Надявам се след няколко месеца да подписваме договорите и да започнем преговорите за доставка, за да може тези млади моряци да имат най-доброто, което заслужават", допълни той.

"Честит празник, да са ви живи и здрави бащите, майките, които са тук, децата, да сме силни и да не допускаме конфликти. Много е тежко, сами виждате какво става. А ние сме точно на ъгъла", каза още Борисов.