Лена Бориславова никога не си е представяла, че ще влезе в политиката. С годеника ѝ Мирослав Иванов не сключили брак заради пандемията. Притеснява се как ще се промени като човек покрай хормоните от бременността - за всички тези неща разказва самата тя в подкаста "Нов човек" с водещи Олга Василевска и Олга Минева, чийто епизод е публикуван на 8 юни. 

"Независимо, че съм жена в политиката, през това събитие трябва да мина като всяка една друга жена. Единствената разлика ще бъде, че вероятно ще имам повече снимки с корем в жълтите медии", разказва Бориславова за бременността си, която описва като лека и безпроблемна дотук. "Аз съм на 33 години и знам какво ми харесва и какво ми е важно. В момента това, което ме притеснява е, как ще се променя като човек, заради всички хормонални дисбаланси", споделя още тя. 

Бориславова специализирала право в "Харвард" и е една от трите българки, включени в списъка на международното списание "Форбс" за най-успешни млади предприемачи в света за 2018 г. Относно обучението си казва, че има разлика преди и след "Харвард".

"Всеки се вълнува и ти стиска палци преди да заминеш да учиш в престижно училище на Запад, а след като се върнеш това се заменя с едно чувство на неудобство: "Защо ни навираш в носа, че си завършил "Харвард". 

За семейството си разказва, че майка ѝ винаги насърчавала нея и 11 месеца по-малката ѝ сестра да бъдат най-добри в това, което могат. 

"На мен домакинските занимания не са ми слабост, нито като предпочитания да ги свърша, нито като успеваемост. Загуба на време е. И нито веднъж през годините майка ѝ не казала - "трябва да умееш да сготвиш на мъжа ти" или "да миеш чинии, защото това е задачата на една домакиня". 

Бориславова не си представяла, че ще влезе в политиката. "Даже е много смешно, защото преди да стана народен представител никога не бях гледала заседание на Народното събрание. Преди да стана говорител на правителството не бях гледала брифинг на Министерския съвет, поради силното ми неодобрение към предишните, признава тя.

Първият ѝ досег с политиката бил през 2016 г., когато се върнала от САЩ. Разхождала се пред Народния театър, където много ѝ харесало. "Само няколко метра по-надолу картината беше много по-различна. Започваш да се цапаш по плаващи плочки, в метрото виждаш смачкани от живота хора, бездомните кучета в "Обеля", дупки", спомня си тя. В този период се присъединила към "Да, България", но голямата енергия не успяла да се превърне в нещо по-устойчиво.

"В един хубав априлски ден в кантората, в която работих, получих предложение от Кирил Петков да му помагам като служебен министър на икономиката", разказа тя. Покрай смяната на ръководството на Българската банка за развитие дошли и първите атаки към нея. "Започнаха да се пишат разни жълти статии и неверни неща, като това, че съм взимала баснословни суми от банката, за да върша тази работа", припомня тя. Тогава продължила да работи и в кантората, и да помага на Кирил Петков и Асен Василев, а положителното било, че успяла да качи 5 кг. 

Първите няколко пъти след учредяването на "Продължаваме промяната" пък не се престрашила да вземе това решение и да се присъедини към тях. А от кантората ѝ казали, че ако не стане народен представител, няма да я вземат обратно, защото не искали да се политизират. 

"Аз не съм човек, който просто се пуска по течението. Спомням си една събота, когато работех в кантората, а през това време водачите на листите бяха събрани в една зала. Започнаха да ми казват колко вдъхновяващи личности са срещнали на нея. Седях няколко часа и се прибрах вкъщи. Казах си, че и аз искам да съм част от хората, желаещи да променят нещо, а не да имам сигурна заплата", спомня си Бориславова. 

"Ако можех да се върна година и половина-две назад и знам какво ще ми се случи - с всички атаки и песни (бел. ред.: сценаристите на Слави Трифонов я възпяха в иронична песен), бих взела същото решение", категорична е Лена Бориславова. Заради политиката ѝ е отнет "комфортът да бъдеш обикновен човек". "Атаките срещу мен са били не заради работата ми, а защото нося бели маратонки, или защо в един пъзел от картини Българската национална телевизия ги е поставила така, че все едно се държа за ръка с премиера", каза още тя.

"Всичката плява и помия, която се излива, рефлектира и върху баби, майки и роднини. На тях не им става приятно и не знаеш дали ще могат да понесат цялата тази тежест. Факт е, че моите баби понякога са се разстройвали от всички неща, които се изписаха", споделя още бившата депутатка. 

С Мирослав Иванов не успели да се оженят заради пандемията от COVID-19. Разказва с усмивка, че любимото им заглавие било "Лена и Мирослав са на романтично пътешествие в Париж", докато снимката, която споделили в социалните мрежи, била от Тадж Махал в Индия. 

Напоследък чете предимно сайтове за новини, защото вкъщи няма телевизор, разказва още бившата депутатка, която рядко говори за личния си живот.