Става дума за отговорни длъжностни лица, включително и министри, които според нас са извършили престъпление.“ Това заяви главният прокурор Борис Велчев в предаването „На четири очи“ по Нова телевизия, предаде БГНЕС. В близките дни това ще се случи, добави той. 
Лов на вещици няма, но ако някъде в държавата има вещици, те трябва да бъдат хванати, смята той. Съвсем естествено е новите министри да искат да започнат на чисто. Не искам да се смята, че в България е започнал лов на вещици, каза още главният прокурор. Той обясни, че прокуратурата ще разглежда много внимателно всеки сигнал и всички факти, които представят новите министри.
Иска ми се те да си дават сметка за всичко, което правят, защото, ако сега изнасят сигнали за бившите министри, след време опозицията ще изнася за тях, каза Борис Велчев.
Според Велчев обаче доклад на ДАНС за корумпирани министри от предишния кабинет няма.
Не трябва да се носи наказателно отговорност за политика, заяви категорично той и обяви за цинични заменките, извършвани по времето на предишното правителство. Има и незаконосъобразни заменки, за тях ще бъде търсена отговорност, обясни Велчев, но „корупцията понякога е в самото законодателство“.
Ако сега прокуратурата прекрати някое от производствата, ще възникне съмнение, затова нека да има съдебен контрол над актовете на прокуратурата, предложи Борис Велчев.
Неуместно е да се очаква, че всички проблеми в България могат да се решат с усилията на прокуратурата, обясни още главният прокурор. Според него резултатите на прокуратурата са важни, но не трябва да се мисли, че само тя, полицията и ДАНС могат да решат проблемите на обществото. Правилата биха могли да бъдат усъвършенствани, но нямам навика да се оправдавам със закони, каза главният прокурор.
В последния доклад на Европейската комисия се споменава, че напредъкът на страната в противодействието на организираната престъпност се дължи на отделни играчи в прокуратурата, които трябва да бъдат подкрепяни. Сред тях са Маргарита Попова и още много други, обясни Велчев.
Визирайки изявленията на вече бившия ръководител в ДАНС, който обвини хора от агенцията, че служат на чуждо контраразузнаване, той призова всички, които разполагат с информация доброволно да я предоставят на прокуратура, вместо да я изнасят в медиите и да очакват тя да се самосезира. В прокуратурата към момента няма подобен сигнал.
Не познавам разработката „Галерия“, не може да се разкрива информация събрана със специални разузнавателни средства без законово основание за това. Затова съм против разсекретяването. Никой от прокуратурата не се занимава с тази разработка.