От медиите научавам, че на заседание от 26 май Министерският съвет е приел решение да бъда награден с орден “Кирил и Методий” І степен – за заслуги в областта на културата, пише в писмо до правителството той.

Като оценявам Вашето признание, уведомявам Ви, че отказвам високото отличие, защото противоречи на моето решение от времето далеч преди промените в България – да не приемам държавни отличия, независимо от това коя политическа сила управлява страната, мотивира се 65-годишният Христов. Писмото му до медиите бе изрпратено от Едвин Сугарев.

Борис Христов е автор на стихосбирките “Вечерен тромпет” (1977 г.) и “Честен кръст” (1982 г.), “Думи и графити” и “Думи върху други думи”. Издава повестите “Смъртни петна”, “Сляпото куче” и “Долината на обувките”. Автор е на сценариите на филмите “Смъртта на заека”, “Сънувам музика”, “Лабиринти”, “Корабът”, “Бащата на яйцето”. Носител е на Голямата литературна награда на СУ.

От години Борис Христов живее със семейството си в родопското село Лещен, Гоцеделчевско.
 
През 2003 г.  художникът Светлин Русев отказа да получи орден "Стара планина"- Първа степен за 70-годишнината си, тъй като поетът Константин Павлов не бе сред удостоените, макар и номиниран от Съюза на филмовите дейци. От културното министерство тогава обясниха, че е получил 3000 лв. награда за 24 май. Обиден, поетът обяви, че ще отделя по 10 лв. от пенсията си от 120 лв., за да върне на министър Божидар Абрашев парите.