Писател се отказа от правителствена награда

Писателят Борис Христов отказа да получи орден „Св. Св. Кирил и Методий” - първа степен.

Обратно в новината

Коментари - Писател се отказа от правителствена награда | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Борис Христов плюе на политиканите, Дедо Йоцо газ пикае... е аре нема нужда по голема нужда.

Не мога да си причиня такова наказание, да прочета неграмотните и малоумни коментари, търсейки тези на разбиращите (видях няколко такива, но се отвратих от доста други). Борис Христов за мен е Поет. Всеки път, когато прочета и ред дори от негов стих, целият настръхвам. Тези от вас които знаят за стиховете му, изпети от Тодор Колев, и по-специално "Сватбата на Мама", може би са усетили как към края на песента Тодор Колев почти се разплаква (на плочата). Мисля, че Борих Христов трябва да се извади от учебниците по литература (за 10 или 11 клас). Никога не е бил разбиран, едва ли и ще бъде разбран от олигофренясалата младеж, за която "чувство" е сърбежа в срамната област, а "мисъл" е мисълта как да си запали пръднята или да прецака "другарче". Благодаря ти, Борисе, че се отказа от този орден, който само на проститутките още не са почнали да го дават!

като чета как безсрамно и цинично пишеш в обществен форум не се учудвам, че децата са на това ниво. ОТКРОВЕН ПРОСТАК СИ!

поет в съвременна България е като Донкихот в чалга бар

Народи без поезия са народи без мечти.

За тези, които казват че не са чували за Б.Христов ще им припомня, че имаше навремето един голям актьор - ТОДОР КОЛЕВ. Той пееше една песен - САМОТНИЯТ ЧОВЕК (със сигурност сте я чували ако сте над 30-35 г. Тя е по стих но Б.Христов): Той има белег на челото си и сяда винаги на края. Дори когато е висок, самотният човек е малък. Събира билки или пък с теслицата на спомените дяла, остане ли без работа - и мъкне вехтото си одеяло. Глава на кон в полето свети и самотният човек отива да я погледа просто - не че иска тя да бъде с грива. Докато другите крещят или говорят за изкуство, самотният човек на масата лови мухите и ги пуска. Но ако пише стихове, той непременно ще остави една сълза в очите или драскотина в паметта ви... Той има дом и топла супа, но е толкова затворен животът му, изхвърлен като каса в дъното на коридора. И тоя дом да се обърне с керемидите надолу, той може пепел да яде, но няма да се моли. В какъв ли огън е горял и под каква ютия - за да научиш, трябва много вино с него да изпиеш... Тъй както си върви с петно на ризата си чиста, самотният човек в тълпата се изгубва изведнъж като мънисто. В едната си ръка той носи книга за душата болна, а с другата самотният човек въженце стиска в джоба.

Някои хора веднага се хванаха за снимката на президента. УЖ ТОЙ нямал нищо общо с правителството и наградата! О, неразумни юроде, ... вие може да правите разлика между БСП и ГЕРБ, обаче за ТВОРЕЦА политиците са една и съща долна паплач! ВСИЧКИ са един дол дренки! Еднакво ни крадат и лъжат! Еднакво си правят далаверите на наш гръб. Затова сте в голяма грешка ...

О, неразумний юроде! Четни малко преди да плещиш простотии... Борис Христов е съставител на множество сборници и антологии, сред които Български разкази на ХХ век (1995), Народни писмена (1995), Веда Словена (1998) и други. Автор е и на множество сценарии за игрални, документални и анимационни филми. За него Любомир Канов казва: "неговите стихове ... са породени единствено от искреността в сърцето на поета".[1] Парушев, Паруш, Екатерина Томова и Борис Христов. Трима млади поети. Стихове. София: Народна младеж, 1975 Вечерен тромпет. Стихотворения. Варна: Г. Бакалов, 1977. (Второ издание: 1979) Честен кръст. Стихотворения. Варна: Г. Бакалов, 1982 Бащата на яйцето. Роман. Пловдив: Хр. Г. Данов, 1987 Сляпото куче. Долината на обувките. Повести. Варна: Г. Бакалов, 1990 Думи и графити (1991; 2002), Крилете на вестителя (1991), Смъртни петна (1991), Думи върху други думи (1992), Вечерен тромпет. Честен кръст (2000), Поезия (2004) Христов, Борис. Каменна книга (Хеликон, 2006)

Винаги сме се възхищавали на този Човек и Талант! И с тази постъпка показа още веднъж величието си! браво! От ръката на Гоце,този компроминтирал се смешник-НИКОГА!!!ююююотдавна е ясно,че той не е достоен за нищо,камо ли за президент

Това, което е направил този Човек наистина си е прецедент за България! Хората на новата култура са толкова скромни, че не искат да изпъкват. Каквито импулси и стремежи да имат, те не им дават външен израз. Ясно е, че политиците няма да спасят човечеството. Любовта ще го спаси! Политическите партии идват в света с големи обещания, но ние добре си знаем, че никое правителство няма да ни освободи. Свободата не е външен, а вътрешен процес. Хората от политическите кръгове са силно честолюбиви ... и разбира се, пакостливи. Е... как тогава Човек на духа да отиде да получи награда, от който и да е политик. На България и трябват безкористни хора. Те са розовото масло в България. Повдигането на българския народ зависи от духовно издигнатите му хора. Те са ядката на българския народ. Те са неговата същина. Те са българите!

Борис Христов е най-големия ни поет некомунист преди 10 ноември. Много скромен и ГОЛЯМ ЧОВЕК. Просто веднага отворете "Вечерен тромпет" и ще видите какво е ПОЕЗИЯ

Пак ще живея - една ръка ако имам, и ще се радвам, че тъкмо тя е останала. Пак ще се топля с листото през зимата и от листа ще си правя сандалите... Бяхме тръгнали да разбием стената и на площада да изгорим като слама, но в една дупка изгубих моя приятел, а след него и другите - двама по двама. Без да мисля тогава, че дойдох да живея, аз затворих очи, за да нямам свидетели - и я блъсках, и дращих, и вих срещу нея, докато не покапа кръв от ръцете ми. И припаднал накрая в дивия бурен, плаках тайно от гняв и обида - извикаш ли нещо, няма кой да те чуе, каквото напишеш - няма кой да го види. Последната моя надежда тогава издишах и сам си отрязах крилата наболи - какво е човекът, щом малката мишка може спокойно да мине отдолу!.. Но свършва живота, ще прекипи като сода - всичко друго е вятър и стихове. И ако трябва сега да извикам свободно, извикал бих само: "Аз викам." Ако имах и малко сили в ръката и трябваше да напиша някоя дума, написал бих смело върху стената: "Това е стена!" И нищо друго.

Драги дебили, Първанов е Президент, а не член на правителството, което дава наградата. А що се отнася до известността, тя идва от медиите днес и трябна да си курва, политик, жупналист, палячо или футболист, за да си известен. Поетите днес не са известни - дори Ханчев, Вапцаров, Лилиев. Не са известни и математиците, физиците, конструкторите. Въпрос на чест е да не си известен днес.

Драги неУмен, правителството предлага, а Гоце дава. Като номинираните са предварително координирани м-у двете институции. Човекът не иска да получи орден, който е загубил морална стойнист, поради раздаването му на разни "светли" личности, най-вече от ръцете на президента.

Келешче, именно за да не го забъркват в такива политически простотии, човекът се отказва от награди. А ти въпреки това почваш да обвързваш името му с политка. Чети горе какво е казал и млъкни!

най-значимия поет на края на 20 век постъпи както всички велики ,отказвайки светската суета - поклон пред теб , поете български !

най-значимия поет на края на 20 век постъпи както всички велики ,отказвайки светската суета - поклон пред теб , поете български !

най-значимия поет на края на 20 век постъпи както всички велики ,отказвайки светската суета - поклон пред теб , поете български !

Щом Сугарев е пощальон на тоя тип, си представям какъв "велик писател" е! Я сиктир!

Пръдльо, явно пипето ти стига да делиш народа само на комунисти и седесари.То пък и какво се чудя, във вашата пролетарска литература от новото време, друга теария не се разглежда пък и тикви като тебе черпят информация само от там.

я се научи да пишеш грамотно!!!!

Господи какви неграмотници се въдят в тази селскостпанско мутренско комунистическа страна! И дори пишат в сайтове??

Борис Христов! Не би се дал да попадне в зависимост от който е да е властимащ. Малко са такива хора. Силата на таланта е правопропорционална на силата на духа. Поздравления!

Нормално е много хора у нас да не знаят кой е поета Борис Христов.Той не пее чалга ,не участва в Биг Брадър,нито в Шоуто на Слави....как да го знаят хората?!Ми нормално е да откаже държавна награда от държава населена предимно с шебеци.Той и Гоце съм сигурен ,че не знае кой е Б.Христов.

Наистина Борис Христов е достоен за подобно уважение, но и тоя г-н Първанов няма мира.Все пак защо пък да не му даде щом даде на Джон Иванов преди време... А той Борис Христов поне си живее в България и то в такова скромно селце. И той си е скромен човечецът - отказва! Нека му сега на Първанов! Да вземе,че да се научи най-накрая тоя наш президент кога за какво и на кого да се мазни тъй . Добре, че не му предстояха мандати ...

Един световно неизвестен селски поет отказал да получи награда по време на управлението на ББ и шайка. Голяма работа! Няма що! Айде викайте до небесата!..

Селянка си ти, че и тъпа. Не е зле първо да попрочетеш преди да се о'ираш публично, че мноооооооого мирише.

Този писател трябва да бъде нанесен в книгата на Гинес, въпреки че и в историята на други народи има други подобни случаи! Но в българската история на може и да няма друг подобен случай повече... А наградата му - как ли не се е кандидатирал още някой друг за нея? Дайте я на Лили Иванова - тя винаги се чувста недооцена, още един медал ще и оправи настоението за два-три дена поне. Само един медал ли е, или има и някаква сума към него?

Не познавам нито писанията му, нито филмите. За мен той е напълно неизвестен. Сигурно и за цяла България. Такива са известните у нас. Знаят ги шепа хора и вече са велики.

ШАПКИ ДОЛУ!

личи си, че си шапкар :)))

Щом Сугарев е на дъното, работата е почти ясна! Явно Христов е скромен човек, а политическите шантажи първо са му помогнали да вземе решението и второ - ще експлоатират случая както им е удобно!

И аз бих отказал награда точно от този. Браво

бРАВО, бРАВО, бРАВО ГОСПОДИН христов!!!

Кой пък е тоя Борис Христов? Не беше ли певец? Пък аз мислех, че е умрял.

Не си чувал/а за него? Ми не се и учудвам, нещастен/а невежа! Ако не беше "просто" един даровит писател, а руса чалга певица, без никакви гласови заложби, но за сметка на това с огромен бюст, щеше да си чувал/а, сигурна съм! Браво на Борис Христов, отстоявай позициите си, дори и някакви селски пръчки да не разбират защо!

Защо трябва да обявяваш невежството си публично?

А защо този оказ е направен чрез медиите? Значи все пак е нужно някакво признание.....

Питай Едвин Сугарев.

Достойно!Дано и други го последват! От ръката на Гоце и с-ие - нищо!

прочетете внимателно текста, ще видите, че човекът е взел принципно решение да не приема ДЪРЖАВНИ награди независимо коя политическа сила му ги дава. В случая Първанов-Гоце е без значение.

+5. И стига сте градили имидж на прездента.

За да е признат, той трябва да е превеждан и издаван в чужбина. По-скоро има някакво желание за оригиналничене този господин-поет: Лещен и сега отказ от този псевдоорден. На Гоце му дреме, може и по грешка да са го включили в някой подобен списък за награди. Не е отличието, което прави твореца, трябва талант и словата да казват нещо силно, да се запомнят и да носят нови идеи. Ако все пак трябва да се даде на някой, който ще го закичи веднага-сещам се за едно лице, но няма да спомена името, защото само титлите заемат няколко реда...

Личи си, че нямаш понятие за кого става дума - мнението ти не е просто скромно, а направо неадекватно. Ха-ха - на Борис Христов ще казва, че оригиналничел!

Под прикритието на анонимността всеки недочел набира смелост да изказва 'скромно мнение'. Запази си простотията за себе си и не я развявай по форумите. Моля!

Браво на поета! Какво обаче става в тоя дир.бг, клакьорите на Герб са повече от случайно минаващи клюкари като мен. И твърде невежи, всички в един глас пишат "отказал на Гоце". А всъщност, ако гледаме на кого е отказал излиза друго - на бойко борисов е отказал! Казва си човека: "независимо коя политическа сила управлява". И както знаем управлява премиера, а не президента.

Случаен, а защо не мислиш, че е отказал и на двамата-премиер и президент.И двамата са представители на политически сили! Стига с оправдателна демагогия! И Борисов и Парванов са едно и също нещо- приличат си като сиамските близнаци!

айде не се кахари за това как мислят другите. Човека си е казал, него цитирам. А професионалните клюкари и клакьори изопачават всяка новина , както е целесъобразно. Ние българите не мислим еднакво , като западни олигофрени. А ти си нямаш и на идея от България. Палячо.

Как ли се чувства този достоен човек и поет в съседство с доносника Герги Данаилов, който живее на един хвърлей от него в с. Ковачевица? Виж, Данаилов (агент Андрей) не би отказал награда. Той здраво си стиска сребърниците.

Чл. 11. (2) Предложения за награждаване с ордени и медали се правят от председателя на Народното събрание и от Министерския съвет въз основа на мотивирано предложение от съответните министри, от Българската академия на науките, от висшите училища, от Българския Червен кръст, от творчески съюзи, сдружения и други организации с нестопанска цел, както и от инициативни комитети на граждани. (3) Предложения за награждаване на чужди граждани с ордени и медали се правят от министъра на външните работи. (4) Предложения за награждаване на български военни лица се правят от министъра на отбраната. (5) Предложенията за награждаване трябва да съдържат подробно описание на дейността на лицето и мотивирано предложение за награждаване.

По цял свят има държавни отличия, с които наградените се гордеят с тях. И те удостоверяват, че даден човек е извършил нещо в полза на държавата. Но в България както винаги всичко е наопаки. Всеки го е срам да казва какви награди има, защото при всяка смяна на управлението, предишните награди, независимо че не са партийни, се възприемат като противникови.

Погнусен, не гледай държавните отличия ,а гледай КОЙ ГИ ДАВА ?- демек НОСИТЕЛИТЕ!. А те СА НАШИТЕ политици-които ние си избираме ,нали? Гнусете се от политиците, а не от държавните отличия. И аз съм погнусен ,но от политиците- и смятам, че всички до един трябва да пратим в историята завинаги! ideyazabulgaria.org

Я се застреляй, политикан миризлив! Хора като тебе ще оакат дори такъв огромен и категоричен АНТИПОЛИТИЧЕСКИ жест.

браво г-н христов ! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

за първи път го чувам този писател

Това си е твой проблем. Борис Христов е един от най-добрите поети, които съм чела, друг е въпросът, че малко хора четат поезия, но това не прави поезията незначително изкуство.

Е Байновите като ви чета как се "джавкате" да Ви попитам-Колко от Вас са чели нещо от тоз наи-велик(по и от Ботев навярно) поет А?

Наградите са пълна пародия по принцип, а държавните - съвсем...За какво те награждават?! Затова, че си решил да си обърнеш душата с хастара навън, както се казва? Това го правят хората, когато имат талант и когато тоя талант не зависи от национална или политическа принадлежност. Жалко, че хората като Борис Христов са съвсем, съвсем малко

БИБЛЕЙСКИ МОТИВ Живея в ъгъла на тоя свят, където човекът е навел глава над своята чиния. И дъвче яростно... И отброява часовете адамовата ябълка на неговата шия. Това ли си представях аз, когато малък, размахал стръкче лук из прахоляка, търкалях слънцето като яйце... и лягах да спя до него в дупката на мрака. И мен ли бе избрал безмилостния господ да видя как веднъж крадецът на квартала целуваше жената на учителя... и потни, телата им димяха в лятната омара. Ала когато изпълзях от буренясалото детство и моя нос опря на Голиат в ботуша, разбрах, че глупостта с черпака си надвесен ще ме преследва цял живот и ще ме суши. И аз реших да ида при поетите тогава и там да угася главата си запалена... Но черните овце живеят настрани от стадото - не искат те да ги дои стопанина. Видях ги да изкачват билото на планината и да събират камъчета за Давидовата прашка. А сам Давид лежеше като бог в реката, за да не вижда никой дяволската му опашка. Борис Христов

Достойно! За първи път достоен, достолепен български писател отхвърля ухажванията на недостоен български властник

Не е важно какво е направил един поет, а колко т.нар обикновени хора ще сторят същото! Важния въпрос е КАКВО ПРАВИТЕ ВИЕ!

dedo, веднага възниква контра въпрос- КАКВО ПРАВИШ ТИ? нИЩО ЧЕ СИ ДЕДО КАТО МЕН, АЗ ПРАВЯ, ЦЯЛ САЙТ ИМАМ, ГРАДЯ И ОБРАЗОВАМ С НЕГО- А ТИ КАКВО ПРАВИШ -ДРУГИТЕ ЛИ ПИТАШ?КАЖИ ТУК М У МЯСТОТО!!!ideyazabulgaria.org

Направих 5 деца - те общо дават работа на 450 души и плащат данъци за около 2 милиона лева на година! Няма нищо общо с празното дрънкане по форумите! Фондацията на големия ми син е платила за обучението на 24 деца, за операциите на 7 в чужбина! Купила е 6 кувЬоза за недоносени деца! Отгледал съм ги като работих 25 години миньор и сега съм инвалид! Не може да си ми равен колкото и сайта да създадеш - празните ти приказки нямат практическа стойност и не дават живот на нашата Родина!

Дедо Йоцо не само не гледа, но и халюцинира! Сайта ти е девета глуха и от него даже тръни не никнат, камо ли образовани хора! Може да ни покажеш колко хора си образовал, какво работят и какви успехи са постигнали благодарение на божествената ти помощ!

Браво, Боре! Ти нямаш нужда някой да те признава, щом хората те харесват и признават! Пожелавам ти само хубави дни със семейството ти в онова чисто родопско село!

Някакъв глупак е писал,че ще сънуваме времето ,когато при Людмила Живкова културата била издигната в култ!Бих добавил:и когато убиваха поети в соц.концлагери и преследвани в чуждите столици,за написано слово!В световната история подобно морално падение няма,с изключение на съветската разбира се! Този поет сега отказва наградата,поради несъгласие с това да я получи от нечистите ръце на т.н. президент!

След Девети бяха комунистите, а преди 9.09.1945 год. КОИ бяхя...КОИ изпращаха по лагери, КОИ убиваха без съд и присъда и т.н.т....Ще трябва да попрегледаш историята. Започни от 2010 год. назад и стигни до 1900 год., а ако искаш и преди това....и там ли бяха виновни "мръсните комунисти"????????????????

Защото ако не бяха гадните комунисти, нямаше да има фашисти. Ако няма болест, няма нужда от лек. Не впрягай каруцата пред коня.

Ами преди 9.9.1945 бяха пак комунистите;)

Достойно! За първи път достоен, достолепен и надарен български писател отхвърля ухажванията на недостоен български властник! Заради тази постъпка на Борис Христов трябва да му се постави плоча със з-латен надпис точно пред Парламента. Това е първият голям поет строшил каръка на традицията писарушките да ближат задниците на мазни политици! Браво! Наистина браво!

RESPECT !

"Думите не казват ВЕЧЕ нищо- време е да потърсим друго средство за ОБЩУВАНЕ." Ако има повече хора като Вас, може би все пак имаме шанс да се чуем. Почитания, поете!

Най-сърдечни поздрави за достойната постъпка!