Това съобщи на пресконференция в БТА днес проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия към Министерството на здравеопазването. Тя припомни, че бюджетът за здравеопазване е свит от 640 млн. лева през 2008 г. на 490 млн. лева през настоящата година.
Това недофинансиране ще доведе до тежки последици - както за пациентите, така и за обществото, посочиха психиатрите. Заради съкратения престой в болниците и ползването на по-евтини медикаменти болните ще излизат недолекувани. Проблемът е сериозен, защото ще доведе до рехоспитализация след месец - два, често наложена по съдебен ред.
Друг проблем заради липсата на пари е недостигът на лекари, квалифициран медицински и обслужващ персонал.
На този етап става въпрос за оцеляването ни, особено през зимата, тъй като реално сме изправени пред фалит, обяви д-р Цветислава Гълъбова, главен лекар в Държавна психиатрична болница - Нови Искър. Клиниката дължи 100 хил лева на доставчици. Ако днес или утре дойдат да си поискат парите, трябва да затворим и 200 пациенти да останат на улицата, каза тя и допълни, че чрез отпуснатия бюджет държавата осигурява 4 лв на ден за всеки болен, което е недостатъчно.
Според доц. Соня Тотева - директор на Държавна специализирана болница за лечение на алкохолизъм и наркомании, около 300 абстинентни наркомани могат да излязат на улицата и това е реално заплаха за обществото. Болницата дължала 100 000 лева само за местното си парно и също е пред фалит. Могат да останат не повече от 20 легла, каза д-р Тотева. Голяма част от болните са хора без здравни осигуровки, социално слаби, хора, изгонени от домовете си. Това утежнява ситуацията и на практика вариантът те да доплащат за лечението си отпада, коментираха лекарите.
Според д-р Любомир Живков - главен лекар в Областен диспансер - София, общините все още имат възможност за компенсиране на дефицитите. Независимо от трудностите ще направим всичко възможно болните да не напуснат здравните ни заведения, каза д-р Живков. На въпроса на БТА какъв процент от хората с психиатрични проблеми у нас се лекуват, д-р Живков отговори, че до лечение прибягват едва 30 - 40 на сто от хората с депресии.