Хирурзи в УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" спасиха от ампутация млад мъж със запушване на артериите на долния крайник, новооткрит захарен диабет и затлъстяване. Това съобщиха от болничното заведение.

Пациентът, на 48 години, е потърсил лекарска помощ, заради постоянни болки в крака, предизвикани от запушване на подколенните и стъпалните артерии на крака. Страданията му не са се повлиявали от никакви обезболяващи, допълниха от лечебницата.

По време на операцията се открива инфекция в мускулите на подбедрица, което допълнително усложнява лечебния процес. За да се избегне ампутация и инвалидизация, съдовите хирурзи д-р Елица Димитрова, д-р Емил Хаджиев и д-р Мария Чакова правят сложна операция. Тя се състои в конструирането на автовенозен байпас от феморалната артерия до двете артерии на стъпалото. По този начин заобикалят инфекцията и доставят кръвоток директно до най-малките артерии на стъпалото.

Следоперативното състояние на пациента е добро, с топли крайници, възстановено кръвоснабдяване на интервенирания крайник. Предстои активна рехабилитация и проследяване, както и продължително лечение на подлежащата инфекция.

През последните години все повече зачестяват случаите на подобни заболявания при пациенти в по-млада възраст, обясниха от болницата на Чирков. Влияние за това оказва нездравословният начин на живот, високото кръвно, захарният диабет и тютюнопушенето. Не на последно място стои и слабо застъпената профилактика на подобни заболявания, както и късното им и навременно диагностициране.