Управителят на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица преговаря с наследниците на убитата от глутница кучета санитарка искът им към лечебното заведение за обезщетение от 450 000 лева да бъде намален с 200 000 лева с извънсъдебно споразумение, предава БНР.

До иска се стигна, след като от Националният осигурителен институт и Инспекцията по труда признаха инцидента със санитарката преди 4 месеца като трудова злополука.

40-годишната санитарка в горнооряховската болница беше разкъсана от глутница кучета на 30 март сутринта в Долна Оряховица, когато е отивала на работа. Компетентните органи се произнесоха, че инцидентът е трудова злополука, което означава, че управителят на горнооряховската болница, където е работила санитарката, носи имуществена отговорност.

Решението на НОИ не беше обжалвано от болничния управител д-р Иван Иванов, заради което той беше критикуван.

Последва искът за 450 000 лева от роднините и общинските съветници поискаха неговата оставка.

"Настоящият договор може да се прекрати от възложителя без предизвестие в случая на действие или бездействие на управителя, довели до вреди на лечебното заведение", посочи Кирил Кирилов от ВМРО.

В защита на д-р Иванов съветниците Йорданка Кушева и Йордан Михтиев заявиха:

"И не мога да разбера защо във фокуса е д-р Иванов, който си е вършил работата. Проблемът е в популацията на кучетата. Освобождаването на д-р Иванов ще доведе до напускане на други лекари и медицински персонал, закриване на отделения".

Общинският съвет остави д-р Иванов като управител на втората по големина общинска болница в страната и го упълномощи да води преговори за извънсъдебно споразумение искът да бъде намален до 250 хиляди лева, които да се изплатят за три години на роднините.

Болницата може да плати сумата, заяви д-р Иванов и предупреди:

"Това би се отразило на качеството на дейностите в болницата, би довело до финансови затруднения по-краткотрайни или по-дълготрайни".

Адвокатът на роднините има контрапредложение - обезщетението за детето на санитарката от 150 000 лева да е с извънсъдебно споразумение, а съдът да определи сумата за родителите на загиналата.

Д-р Иванов е начело на горнооряховската болница от 2016 г. До края на настоящия му мандат като управител остават 2 години.