В разгара на грипа, никой не знае дали няма да осъмне с възпалено гърло. Няма как да го сбъркате, защото гърлото става болезнено, често е зачервено, сливиците са подути, трудно ви е дори да преглътнете закуската, камо ли да говорите. Е, в такъв случай най-умното нещо, което можете да направите, е да отидете на лекар, да си останете вкъщи за няколко дни и да не бързате с приема на антибиотик.

Да, антибиотиците са направили революция в медицината, те помагат в лечението на много заболявания, но всички трябва да са причинени от бактерии, за да има ефект от антибиотичната терапия.

Добре е да изясните причината за възпаленото си гърло, а това със сигурност се случва с лабораторно изследване. Единствено микробилогичното изследване може да докаже дали причината за вашето страдание е вирусна инфекция, бактериална или в редки случаи - заради гъбички. Дрождите Candida albicans колонизират кожата и лигавиците на 50 - 75% от хората, без да причиняват симптоми и да водят до болестно състояние. Но могат да предизвикат т.нар. кандидоза, т.е. инфекциозно заболяване, причинено от гъбички, особено при хора с отслабен имунитет.

Микробилогичното изследване на гърлен секрет отнема 48 часа, докато излязат резултатите, но пък ви гарантира, че ще знаете с какъв причинител си имате работа, а също така ще посочи и най-подходящата терапия. В 90% от случаите възпаленото гърло се дължи на вируси, които не се повлияват от приема на антибиотици. Срещу вирусите най-ефективни са антисептичните терапии.

Но как неправилното лечение с антибиотик може да ви навреди?

Както показва и името на тези препарати, те могат ефективно да помогнат само при бактериална инфекция в гърлото. Поради тази причина самопредписването на даден антибиотик не само, че често няма да има търсения лечебен ефект, но, ако ги употребявате периодично и в количество по-малко от необходимото, във вашия организъм могат да се селектират резистентни бактерии.

Резистентността може не само да се развие, но и да се предава от бактерия на бактерия и по този начин от човек на човек. Добре известен пример за резистентна бактерия е MRSA (болничен микроб). Бактериите Staphylococcus aureus обикновено се срещат по кожата и лигавиците на много здрави хора. Ако тези бактерии станат резистентни към антибиотика метицилин, наред с други неща, те се наричат ​​MRSA (резистентен на метицилин Staphylococcus aureus).

Освен в лечебните заведения, мултирезистентни бактерии могат да се разпространят и в селското стопанство, тъй като редица антибиотици се използват масово в животновъдството за защита на животните от инфекции. Резистентни патогени също така са открити в природата.

Най-застрашени от резистентните микроби могат да бъдат хората със слаба имунна защита, с хронични заболявания, на възраст, а също и малките деца, тъй като техният имунитет все още не е изграден. Разбира се, за щастие, медиците имат арсенал от антибиотици, които се използват само при инфекции с резистентни патогени, но все пак не бива да забравяме, че науката в последните години не е открила нови формули на антибиотик.

Затова не бива да пренебрегваме по-горе направените препоръки за отговорен прием на антибиотици. От всеки от нас зависи, за да се предотврати разпространението на резистентни микроби към антиботиците. Освен, че не бива да си ги предписваме сами, нито да ги "назначаваме" за лечение на други хора, е важно и как изхвърляме останалите ни антибиотици. А това трябва да се случва на специални места, не в тоалетната или мивката в банята.

А как да се лекуваме, когато имаме възпалено гърло?

Както споделят специалисти, подходящи са антисептичните терапии. Антисептиците са вещества, които не създават резистентност и са ефективни при лечение на възпаленото гърло. Широкоспектърните антисептици въздействат на обвити вируси, бактерии и гъбички, като така намаляват случаите, при които се налага употребата на антибиотик. Има готови формули, които въздействат върху лигавиците и по този начин разгръщат своя антисептичен ефект. Освен това, тези продукти са лесни за прием, защото таблетките се смучат, а така още по-пълноценно въздействат на болното гърло.


Материалът е подготвен със съдействието на Phoenix Pharma.