За всяка ваксинация в България е необходимо да има консултация с медицински специалист. Той се запознава със състоянието на пациента и може да се съобрази с препоръките на здравните власти. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов по bTV. Повод за коментара му бе отказ на лекари, които не са педиатри, да ваксинират 12-годишно дете в Пловдив, което по-късно е имунизирано в РЗИ.

Лекари от болница "Свети Панталеймон" и ДКЦ 7 в Пловдив отказаха да ваксинират 12-годишно момче въпреки желанието на родителите му. От болница "Свети Пантелеймон" обясниха, че не са имали информация за здравословното състояние на детето, както и за имунизационния му статус. Според здравната инспекция обаче, аргументите на лекаря не са основателни, дотолкова, че ваксината е разрешена за приложение на възраст над 12 години. Трябвало да попита просто имало ли е в един месец назад някакви ваксини, които са правени, съгласно задължителния  имунизационен календар.

"Има възможност ваксините на Пфайзер и на Модерна да бъдат поставени на деца над 12-годишна възраст. В Агенцията по лекарствата има постъпили само 2 съобщения за странични ефекти - повишена температура около 38 градуса. Подобни са данните, предоставени от останалите международни агенции, посочи Богдан Кирилов.

Статистиката сочи до момента, че около 7500 деца между 12 и 15 г. възраст са ваксинирани с тези две ваксини в Европа и 2800 младежи на 18-годишна възраст са с имунизация срещу коронавирус.

Питаме експерти от Израел и САЩ за бустерната доза

В България ваксинацията не се случва в темповете, в които се случва в ЕС, каза Кирилов. По думите му обаче расте интересът към еднодозовата ваксина на "Янсен". Вчера над 3000 души са имунизирани с нея, очакват се още доставки от нея.

Към момента 1,172 млн. българи са със завършен цикъл на ваксиниране и около 138 хил. са с еднодозова ваксина. Близо 2,300 млн. са поставените дози. В страната са доставени около 5,4 млн. ваксини, уточни шефът на ИАЛ.

Относно ударната (бустерна) доза той съобщи, че се канят експерти от Израел и от САЩ за съвет. Очаква се и препоръка на Европейската агенция и на Европейски център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC). На базата на данни трябва да преценят при кои групи трябва да започне поставянето на третата доза.

По думите на Кирилов данните показват между 6 и 8 месеца, в които ваксината пази хората, реакцията на имунната система е индивидуална. Има група от населението, която не реагира на ваксинация. Тези данни ще се развиват в течение на времето. И в Делта варианта защитата от ваксините се запазва висока, каза Кирилов.

Относно смесването на ваксини - РНК и векторни под 3 хил. са българите, взели това решение. Единични са данните за странични ефекти. Тенденцията се запазва - 1,4 съобщения на 1000 поставени дози. Ниска е честотата на нежеланите странични реакции.

 Не достигат кадрите в здравната система 

"Приемаме ситуацията напрегнато, защото данните, които излизат, показват, че има заболели лекари, медицински и немедицински персонал, който е в лечебните заведения. Трудно е, защото наистина има хора и не достигат кадрите в здравната система", каза проф. д-р Татяна Червенякова, изпълнителен директор на Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести, пред БНТ.

Намираме се в трудна ситуация, защото вирусът е по-заразен, ваксиналното покритие е ниско, а хората не могат да бъдат убедени, че на определени места трябва да се спазват мерки и всичко това води до увеличен приток на болни в лечебните заведения.

По думите ѝ опитът през изминалите 18 месеца ще бъде от полза. В Инфекциозна болница са ангажирани между 50 и 60 от общо 96 легла. Обикновено хоспитализацията е на средно тежки и тежки случаи.

"Много често пациентите дори в средно тежки и тежки случаи отказват да постъпят в болница. Аз категорично мога да кажа, че леките форми ние няма как да ги приемаме, защото ангажират легла, които са необходими на пациенти, които са в критично състояние", каза проф. Червенякова.

Няма съществена разлика в клиничната картина на новия щам на вируса. Типичните симптоми са засягане на горните дихателни пътища, висока температура, суха кашлица. Професорът подчерта, че умората и липсата на апетит са по-специфични симптоми.

Инфекциозна болница приема деца с COVID-19 още от първия ден на пандемията.

"Към момента има две деца. разполагаме с достатъчно легла за такива пациенти. Едното дете е на около година, другото - малко по-голямо, състоянието им не е критично. Нямаме леталитет в детската и кърмаческата възраст. Общо взето децата не боледуват толкова често и при тях клиничните симптоми бързо се овладяват", каза проф. д-р Червенякова.

Според нея се спекулира с науката и практиката. Възможно е ваксинирани пациенти отново да се заразят, но те ще прекарат болестта много по-леко. Проф. д-р Червенякова заяви, че в Инфекциозна болница има достатъчно количество ремдесевир.

"Клиничните проучвания ясно показват за ремдесевира, че той може да скъси симптоматиката, да намали престоя в лечебното заведение, но в никакъв случай няма да предотврати развитието на тежки форми. Трябва да се прецизира неговото даване рано, а пациентите пристигат в болниците късно, на петия-шестия ден", подчерта лекарят.

Проф. д-р Червенякова подкрепя ваксинирането, тъй като в момента не разполагаме с друго оръжие и посъветва рисковите групи хора да се имунизират. Тя подчерта, че доброволният принцип ще остане, но обясни, че трябва да се намери път към хората.