"Ние, българските лекари, сме силно огорчени от Вашите думи, казани по време на днешния блиц контрол в Парламента, а именно: "Войните са много, но в тази за здравето, войниците носят друг тип униформи и дават друг тип клетва. Хипократовата клетва изисква готовност за саможертва." Това посочват от Българския лекарски съюз в отворено писмо до служебния премиер Стефан Янев, с копие до медиите.

"Моля да не бъркате армията с медицината. Никъде в Хипократовата клетва не става дума за саможертва от страна на медиците", посочват още от БЛС.

"В тежката битка, която водят колегите по целия свят, нито един лидер не си е позволил подобно изказване", пишат медиците.

В писмото те припомнят и казуса с допълнителното възнаграждение от 1000 лева за лекарите, които пряко контактуват с боните от COVID-19.

"По искане на Министерството на финансите бяха проведени срещи, на които ни беше заявено категорично, че пари за медиците на първа линия няма и те ще бъдат спрени. Всякакви спекулации, че инициативата за това е на БЛС не отговаря на истината", се посочва в отвореното писмо.

От БЛС заявяват, че на всички срещи категорично не са се съгласявали да се намаляват парите за колегите, които работят на първа линия. Случаите, които станаха известни в публичното пространство, за неизплатени по 1000 лв., са в резултат на тълкувание на НЗОК.

В заключение от Управителния съвет на Българския лекарски съюз настояват за незабавно извинение от страна на служебния премиер Стефан Янев.

"Българските медици не заслужават такова цинично отношение особено на фона на погубени животи на наши колеги и на техните деца, които повече няма да видят своите родители", посочват медиците.

Повод за писмото на БЛС стана изказването на служебния премиер Стефан Янев.

"Войните са много, но в тази за здравето войниците носят друг тип униформи и дават друг тип клетва. Хипократовата клетва изисква готовност за саможертва", каза в парламента министър-председателят.