Протест и автошествие, организирани от Синдикат "Защита", блокира централни улици в София. Протестът преди обед бе за увеличение на възнагражденията на спешните медици, докато шествието следобед е с по-широк обхват - срещу ниските доходи, спекулата и инфлацията. 

Още снимки от автошествието вижте тук

Поводът за недоволството сутринта бяха ниските трудови възнаграждения и уволнения в Центъра за спешна медицинска помощ в София. Към 11 часа спешни медици от Видин, Пазарджик и София се събраха пред сградата на здравното министерство, където настояха възнаграждението на шофьорите на линейки да стане 1400 лева и да се подобрят условията на труд за работещите в тези центрове. 

В 17 часа от площад "Александър Батенберг" потегли и автошествие, на което синдикатът изрази недоволството си срещу ниските доходи, спекулата и инфлацията. Председателят на синдиката Красимир Митов каза пред журналисти, че доходите трябва да бъдат повишени с процентите, с които се е повишила инфлацията. "Ако след изборите не бъдем чути от политиците, обмисляме протести по подобие на тези в останалите европейски държави", каза още той. 

Маршрутът на автошествието е пл. "Александър Батенберг" - Министерството на здравеопазването - булевардите "Александър Стамболийски", "Тодор Александров" и "Цар Освободител" - сградата на Народното събрание - "Орлов мост" - булевард "Цариградско шосе" - кръговото кръстовище на 4-ти км и обратно. На места по маршрута шествието спира от три до пет минути. 

Снимка: Булфото

Същевременно от Центъра за спешна медицинска помощ в София съобщиха, че техен шофьор е уволнен заради неизпълнение на служебните си задължения и непристойно поведение. Официалната позиция на ЦСМП - София е по повод направените по-рано днес твърдения от председателя на синдикат "Защита" Красимир Митов, че директорът на центъра е уволнил шофьор на "етническа основа", тъй като бил "наругал македонски лекар", работещ в същия център.

Уволнението на водача е в резултат на няколко докладни от негови колеги, свързани с поведението му - обиди, разпространяване на слухове, тормоз. 

От 2011-а до 2015 г. шофьорът има няколко санкции - забележки, наложени заради нанесена щета на линейка; за некоректно попълнена пътна книжка - официален документ; за преразход на гориво; за нанесени тежки травми на екип - лекар и медицинска сестра, в резултат на рязко спиране на санитарния автомобил, в който е имало и пациентка в тежко състояние.