Близо 60 000 седмокласници се явяват днес на Националното външно оценяване по български език и литература. Малко преди 7 часа в Министерството на образованието и науката беше изтеглен изпитният вариант 1 от журналист. Изпитът започва в 9 часа.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова пожела успех на всички седмокласници и изрази увереност, че всички ученици са спокойни и подготвени за изпита.

Взети са всички мерки за безопасност в училищата и правилата за дезинфекция са същите, каквито бяха и на държавните зрелостни изпити, въпреки че сега е малко по-либерален режимът, но здравето на учениците е много важно, заяви Михайлова. Тя обясни, че е оставена възможността учениците днес да се явят с маски на изпита, като те са пожелание, но са силно препоръчителни. По време на изпита седмокласниците може да свалят маските си, уточни заместник-министърът на образованието.

Имаме информация за 17 ученици, които са под карантина, но тя е заради това, че те са "контактни, а не са диагностицирани", съобщи Таня Михайлова. Тези ученици ще са в отделни стаи и ще имат възможността да се явят на изпита, защото са здрави деца, но са под карантина, защото са контактни. Това е най-доброто решение за тези ученици и за тях са взети мерки от регионалните управления на образованието и от регионалните здравни инспекции, коментира заместник-министърът на образованието.

Изпитът се провежда в 6900 зали на 1716 училища в страната.

Заради дистанционното обучение отпадна учебен материал - сложно съставно и сложно смесено изречение, "Бай Ганьо пътува" от Алеко Константинов, "Неразделни" от Пенчо Славейков, "Заточеници" от Пейо Яворов, "По жътва" от Елин Пелин и "По жицата" от Йордан Йовков.

Учениците трябва да носят документ за самоличност и служебна бележка. Маски ще се носят по желание. Температурата ще се мери на входа.

Когато учениците в седми клас в дадено училище са над 100, те трябва да се пропускат през два входа на училището. На входа на училищата трябва да има дезинфектант за дезинфекциране на ръцете при влизането на учениците, също в коридорите и в предверията на санитарните помещения. Седмокласниците трябва да носят и прозрачен плик, в който при влизането им в изпитната зала, да поставят мобилните си телефони и смартчасовниците си. Те трябва да бъдат поставени на обособено за целта място в изпитната зала. Предварително, на всеки прозрачен плик трябва да е поставен етикет с имената на ученика.

Учениците са по 10 в стая, на метър и половина разстояние. Изпитът ще продължи два часа. Формално и времево националното външно оценяване в седми клас включва две части, но изпитът е единен, т.е. "НВО е 1 част + 2 част". За работата по всяка от частите учениците имат определено време и след изтичането му трябва да затворят в плик съответната част, без да могат да се връщат и да работят отново по нея. Между двете части няма почивка. Седмокласниците могат да излизат от стаята едва след първите 60 минути от началото на изпита и след затварянето на първата част в плика.

Първата част от националното външно оценяване съдържа 25 задачи по БЕЛ от три вида: 18 със структуриран отговор, 6 - с кратък свободен отговор, и 1 - с разширен свободен отговор. На тях седмокласниците трябва да отговорят за 60 минути, а допълнителни 30 минути ще има за децата със специални образователни потребности /СОП/. Втората част от изпита по БЕЛ е за създаването на текст - преразказ с дидактическа задача, за 90 минути, а за учениците със СОП ще има още 50 минути. Учениците от седми клас ще работят върху изпитни комплекти с уникален баркод, подобен на този за държавните зрелостни изпити.

На 17 юни ще се състои националното външно оценяване в седми клас по математика. Максималният брой точки от националното външно оценяване по БЕЛ и по математика в седми клас е 100 точки. Те няма да се превръщат в оценка по шестобалната система. Проверката и оценяването на всички засекретени изпитни работи на седмокласниците ще се извърши в електронна среда, като на държавните зрелостни изпити. Резултатите от изпитите в седми клас трябва да са готови до 29 юни.