Оттогава майката води ежедневна борба, за да си върне децата, но не среща никаква подкрепа от институциите.

Д-р Кънева разказа историята си пред Дир.бг

Недка се омъжва за д-р Камал Абделбаки на 9 ноември 2012 г. И двамата са лекари. Тя - специалист по вътрешни болести, а той - специализант по неврология. Срещат се няколко години по-рано и са сгодени повече от година преди сватбата. Съпрузите живеят в къща във варненското село Яребична. 

Няколко месеца по-късно - на 3 февруари 2013 г. се раждат дъщерите им - близначките Амира и Алия. Недка остава вкъщи две години, за да гледа децата, а през това време съпругът й я замества. Когато майката се връща на работа - през януари 2015 г., мъжът й започва специализация по невроофталмология в клиниката по неврология във варненската УМБАЛ "Св.Марина".

Д-р Камал Абделбаки е роден и израсъл в България, тъй като майка му Даниела е българка. Баща му - Мохамед Абделбаки, пък е гинеколог, който е завършил медицина в България. Той е палестинец с йордански паспорт и през последните години заедно със съпругата си Даниела живеят в Йордания. Там, в столицата Аман, д-р Мохамед Абделбаки работи в държавна болница.

След като се раждат близначките, родителите на Камал гостуват два пъти в Яребична. За трети път те пристигат през декември 2015 г. 

"По това време отношенията ни с Камал бяха обтегнати, защото след раждането на Алия и Амира, той започна да се държи странно. Каза ми, че е агент на Европол и трябва да пътува по мисии, затова и отсъстваше често от дома ни. Когато пристигнаха родителите му, баща му ме успокои, че Камал е изнервен заради специализацията си. Тогава ни казаха, че негова братовчедка ще се омъжва и ни поканиха на сватбата в Йордания - през февруари 2016 г.", разказва Недка.

Свекърът купува двупосочни билети София-Аман-София, като предвиденото завръщане на Недка, Камал и децата е на 17 февруари 2016 г. 
На 7 февруари 2016 г. семейството каца в йорданската столица и се настанява в жилището на родителите на Камал Абделбаки.

От този момент животът на Недка Кънева претърпява пълен обрат.

Младата жена е заключена в апартамента, а свекърът и съпругът й отвеждат близначките. Всяка сутрин момиченцата биват извеждани от жилището на "детска градина", викайки майка си. На Недка обаче не й позволяват да ги придружи, въпреки че в България само тя ги води и взима от детска градина.

"Свекърва ми се държеше изключително обидно с мен, като ми крещеше защо съм се оженила за сина й и защо съм родила тези деца. Тогава ми каза, че това е крайният резултат - те ще ми бъдат отнети. Тя също ми каза, че децата на мюсюлманина задължително стават мюсюлмани", спомня си майката.

Недка изпада в пълен шок, когато Камал се връща в жилището и й казва, че според йорданските закони тя не му е съпруга и той няма да й даде йорданско гражданство, а Алия и Амира остават с него. Семейство Абделбаки взима паспортите на децата и майката. Отчаяната Недка успява да се свърже със свои приятели във Варна по интернет, които веднага алармират българското посолство в Йордания. Разбирайки това, съпругът й и родителите му, й отнемат и телефона и я държат заключена с дни в апартамента. В същото време те успяват да издадат йордански паспорти на Алия и Амира. 

"В един момент, не знам по каква причина, Камал пожела сам да ме заведе в българското посолство, за да ми обяснят какви са ми правата. Когато ме заведе в посолството, аз поисках да остана насаме с посланика, за да му разкажа цялата история и Камал излезе. Успях набързо да разкажа какво се е случило, но посланикът ми обясни, че за съжаление няма законов път, по който да върна децата в България, защото според законите на Йордания, децата не могат да напуснат държавата без позволението на бащата. Но ми обеща, че ще уведоми МВнР", допълва д-р Недка Кънева.

Така, останала без пари, документи, телефон и подкрепа, майката няма друг избор освен да се върне в България. На 19 февруари 2016 г. тя и съпругът й Камал се връщат във Варна. На следващия ден той й казва, че иска развод и се изнася от семейната къща. 

"Каза ми, че каквото и да правя, нищо няма да постигна, защото го защитават някакви хора в големи позиции. Поиска да се отрека от децата и аз отказах, казвайки му, че колкото и големи хора да го защитават, те не са по-големи от Господ и че ще се боря за децата до край", плаче майката.

На 3 март 2016 г. тя успява да се свърже със свекъра си д-р Мохамед Абделбаки по телефона. Той обаче й заявява, че децата ще останат при тях в Йордания и тя няма да ги види повече. 

Отчаяната майка веднага подава жалби в Районната прокуратура във Варна, МВнР и Държавната агенция за закрила на детето. Следват писма до президента Росен Плевнелиев, до д-р Хасан Бармауи - почетен консул на Хашемитско кралство Йордания в София и омбудсмана Мая Манолова.

За борбата на майката с институциите четете утре само в Дир.бг