Бизнесменът Иван Ангелов е призован утре на разпит в прокуратурата, съобщи БТА, позовавайки се на запознати с разследването. Той ще даде обяснения няколко дни, след като това направи едрият земевладелец Светослав Илчовски.

Имената на двамата нашумяха след заседание на парламентарната комисия по ревизия, оглавявана от Мая Манолова, в разпуснатото Народно събрание. Тогава Илчовски разказа за схеми за изнудване и намеси името на Ангелов.

След разпита му Илчовски коментира пред медиите, че е дал показания като свидетел и е предоставил данни за всички свои твърдения, направени пред комисията, свързани с рекет срещу него, борсови спекулации и за "кражбата на пенсиите ви".

След разпита си на 14 май Иван Илчовски заяви пред журналистите: "Иван Ангелов е най-големият крадец и аз ви го показах, бе, глупаци!".

По същото време собственикът на "Градус" съобщи, че ще заведе всички възможни дела срещу въпросното лице и ще сезира компетентните органи в защита на своите права и законни интереси за изнасянето и разпространяването на неверни твърдения от него. Те уронват престижа и накърняват доброто име на "Градус" АД, причиняват на компанията и нейните инвеститори и акционери имуществени и неимуществени вреди, и дават неверни и подвеждащи сигнали към пазара, на който се търгуват акциите на "Градус" АД, което може да се отрази негативно на тяхната цена", обавиха от компанията.

А след Илчовски, в комисията по ревизията на управлението на Бойко Борисов се появи още един жалбоподател срещу Ангелов. Агробизнесменът Павел Стоименов, определящ себе си като най-големия зеленчукопроизводител у нас и голям зърнопроизводител, изнесе информация относно упражняван рекет от страна на собственика на компанията "Градус". Бизнесменът директно посочи Ангелов като човека, който контролира целия старозагорски регион. "Сполетяха ни страшно много беди. Тези беди ни дойдоха от един картел, който се казва Г8, който е образуван от много земеделци в Стара Загора с главното ръководство на г-н Иван Ангелов, собственикът на фирма "Градус. Ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земеделска земя, офисите ни бяха запалени. Откраднаха ми документално фирмата. Започнахме да наемаме земеделски земи в Стара Загора. Беше запалена къщата на една от нашите служителки. Имаше заплахи за убийства. Наложи се да изнасям част от бизнеса си в Гърция", разказа Павел Стоименов.