Става въпрос за западноевропейци, предимно от софтуерния бранш, онлайн маркетинга, сферата на интернет търговията и социалните мрежи. Не говоря за производителите, а за този тип бранш, защото той в момента е в подем. Това казва пред Дир.бг 35-годишният Петър Благоев, който е управител на първата по рода си у нас фирма за релокация на чужденци у нас.

Като националност това са хора, предимно от Западна Европа, но фирмата му има и клиенти от Молдова, Украйна.

"Имахме клиент от Германия, който трябваше да си премести бизнеса в България. Ние трябваше да му съдействаме в целия процес с преместване на фирмата - БУЛСТАТ регистрация, намиране на офис и т.н.", казва Благоев. Клиентът идва у нас, защото смята, че има пазар за услугата, която предлага, а и данъците в страната ни са ниски.

"Има много чуждестранни граждани, особено от Франция, Белгия, където в страната им са много високи данъците, а тези фирми, които са стартъп, свързани с интернет търговия и софтуерни разработчици, те могат да работят от цяла Европа. Т.е. за тях няма значение откъде ще работят, стига да има добър интернет, да е страна членка на ЕС, и да могат да предлагат своята услуга", обяснява Благоев.

В Белгия, например, данък общ доход е около 55%. Затова и напоследък фирмата му отчита голяма активност от белгийски граждани.

Сред тях са е млади белгийски момчета - на около 23 години, които се занимават с онлайн маркетинг в социалните мрежи. Минали са първо през Испания, Румъния, Швеция. Накрая идват в България и намират този избор за стартъп на компанията си за най-успешен.

Казват, че в Белгия има шанс само ако си много голям, ако си от много години на пазара и имаш голям финансов капитал. Но когато си стартъп, е много трудно, защото социалната система в страната им е такава, че е по-добре да си безработен, отколкото да имаш компания.

В страната ни те виждат големи възможности за своята стартъп компания, учудени са и от ниските цени на жилищата.

"Те казват, ние никога нямаше да си намерим апартамент в центъра на Брюксел за такава цена за 100 кв. метра, защото те живеят сега в центъра на София", обяснява 27-годишната Гергана Стоянова, която се занимава с целия набор от услуги, свързан с релокацията на чужденците у нас.

"Много са причините, но смятам, че сме атрактивна дестинация. Това показват наблюденията, които имаме в последната година, откакто се занимаваме с релокация", категоричен е Петър Благоев.

Релокацията  - нова бизнес ниша на пазара у нас

Фирмата на Благоев стартира преди 4 години с легализации и преводи. Идеята за релокация идва преди година и тя е подсказана от техен клиент.

„Направихме превод на един чужденец, който си закупи имот и ни каза, тук трябва да извадя някои документи, защото ще живее тук. Може ли да свършите това за мен. Така се роди идеята за новата услуга", разказва Благоев.

Той и сътрудничата му Гергана Стоянова са млади хора, които не са капсулирани за новите неща. Освен това и двамата са живели, учили и работели в чужбина и знаят какви са трудностите, които среща един чужденец в друга държава. Затова решават да разработят тази ниша на пазара, но след след солидно проучване на пазара.

А то им показва -  засилено търсене от страна компаниите на този вид услуги. Става дума за софтуерни компании, фармацевтични компании, фирми, свързани с ауторсинг на дадена услуга, които се нуждаят от служители, които да са от трети страни и от ЕС, които те трябва да релокират тук в България. Те имат нужда от цялостно комплексно обслужване и се затрудняват да отделят собствен ресурс в собствените си фирми, които да осигурят целия този процес на релокация.

Има чуждестранни фирми, които извършват релокация на чужди граждани, които идват от съответната страна. Те си намират тамошна фирма, която ги релокира, но в България по начина, по който сме направили структурата на услугите във фирмата, сме единствените, казва Благоев.

Те предлагат организиране и съдействие в целия процес от услуги, от които един чужд гражданин се нуждае за преместването си в страната. Една част  от услугите извършват техни експерти, а там, където нямат, работят с доверени партньори. А крайният резултат е, че чужденецът не губи време по институции, в търсене на жилище и всичко, свързано с установяването си в страната.

За чуждите граждани това е релокация, но за българите е по-понятно като  съдействие при административни казуси, свързани с пребиваването в страната.

Всеки казус е различен и предвижда различен брой услуги, според желанието на клиента.

"Например имахме един клиент белгиец, който си закупи апартамент у нас. И тъй като знае само английски и изобщо не е запознат със ситуацията, ни нае нас да му открием партида в ЧЕЗ, да сключим договор с добър интернет доставчик по неговите спецификации, защото бизнесът му е свързан с интернет, както и да му направим данъчна регистрация, защото той не живее в България", обяснява Петър Благоев.

България - страна на неограничените възможности за чужденците

"Колкото и нелепо да звучи, ние все коментираме как българите бягат да търсят възможности в чужбина, но интересното е, че при западняците толкова много се е пренаситило от всякакви типове хора, че един вид виждат в България наистина страната на неограничените възможности", казва Гергана Стоянова.

Тя е завършила в Амстердам развлекателна индустрия, живяла е там 8 години и не я учудва това.

"При тях нещата са доста стриктни, там човешкият фактор малко липсва, всичко е установено по някаква матрица, не може да излизаш от нея, не може да се съобразиш с индивидуалния казус", споделя Гергана.

"У нас като че ли е малко по-свободно, не е толкова стресиращо като на запад", казва и Благоев. Той също е живял и учил в чужбина. Завършил е управление на недвижими имоти в Англия, живял е и е работил в САЩ.

Бързият интернет и добрата свързаност е също притегателен фактор за чужденците у нас. България е в топ 10 на държавите с най-бърз мобилен интернет в света.

И не случайно, на базата на всичко, което се случва негативно, този сектор продължава вече за поредна година да е един от най-растящите и с най-много недостиг на кадри. Смятам, че това ще продължи като тренд, убеден е Благоев.

Чужденците ги привличат и ниските цени на имотите. Такъв е случаят и с белгийските момчета, които са установили бизнеса си у нас. За тях е доста стресираща и тази пренаселеност на Запад. Те казват, че Белгия няма празно място. Дори да излезеш от един град, след няколко минути виждаш някакво село, някакъв друг град, всичко е много нагъсто.

При това ние българите сме и по-отзивчиви към западноевропейците, те го усещат на чисто човешко ниво. Те са добре посрещнати у нас, чувстват се комфортно и добре дошли тук. Интересното е, че в един момент започват да възприемат наши привички по отношение на бюрокрация, така че ги побългаряваме малко, смее се Гери.

Тя е изненадана от тяхното желание да се потопят изцяло в атмосферата у нас.

"Аз ги питам, дали си търсят техни общности у нас, с които да комуникират, а те казват: О, не, ние искаме с българи да комуникираме. Аз съм в България и искам с местните да си комуникирам", разказва Гери.

Често пъти се допитват до тях за съвет и напътствия, след като фирмата вече е свършила услугата, за която е била наета. Например как се отчита водата и тем подобни неща, които те няма как да знаят.

Н
ай-трудното препятствие за чужденците  у нас

Най-трудното за чужденците е езикът, защото по някаква причина, дори и в "Миграция", не се изисква от работещите в обслужващите звена, да знаят английски език и реално те не могат да работят с чуждите граждани.

Попълването на заявление е също на български, а чужденецът няма как да се справи с това нещо.

Има и много случаи, в които се налага личното присъствие на чужденеца в "Миграция" като интервю, снимка и т.н., което налага услугата на личен придружител.

Въпреки всичко, не сме имали разочарован клиент от хората в администрацията, единствено недоумяват, как системата не е направена така, те да говорят английски. Така че проблемът за чужденците е по-скоро системата, а не в хората, казва Петър Благоев.

Сътрудничката му разказва за подобен случай с един техен клиент:

"Когато дойде при нас, той имаше нужда от съвсем други неща, свързани с имоти, плащане на сметки, партиди и т. н., но самото му пребиваване у нас беше уредено във Видин. Стана ми интересно, как е успял да се оправи в "Миграция" там, и го попитах дали някой е говорел английски. А той ми отговори: "Не, никой не говореше английски, но всички имаха такова желание да ми помогнат, че ето, че я имам картата за пребиваване".

Друг клиент от Германия остава изненадан, че само за 2 седмици е минал целият набор от административни услуги за пребиваването му у нас. По думи му в страната му това би станало за 2-3 месеца.

Формулата за успех в България

Моята цел цел винаги е била да съм в България, защото дори да е лоша конюнктурата и средата, можеш да направиш нещата по-добре и да се чувстваш по добре в своята среда, все пак сме си вкъщи, казва Петър Благоев.

Смята, че човек трябва постоянно да се учи, да чете, да развива своите умения. Той е завършил Бизнес администрация, Управление на недвижимите имоти, сега учи и Право и вече е трети курс студент.

Бизнесът си определя така:

"Работата е динамична и гъвкава, малко стресираща на моменти, но като цяло е благодатна, защото помагаш на хората, а когато помагаш, винаги, когато накрая теглиш чертата, си удовлетворен. Нали, не си го излъгал, напротив, помогнал си му да си свърши някаква неестествена за него работа, която, ако не си бил там, той е щял да загуби време".

Той е убеден, че ако имаш цел и се стремиш да я постигнеш, няма начин да не  постигнеш успех.

Съветът му е да не се гледа да чужденците като  на "касичка" и да се товарят по  други тарифи. Това го има и Запад, като видят чужденец, гледат на него като "монета", "касичка", която постоянно пуска, а това обижда, казва Благоев.

Гергана Стоянова също не съжалява за решението си да се върне в България. Напротив. Много по-добре се чувства тук. След след срещите си с нейните клиенти чужденци тя е сигурна в големия потенциал в страната.

"И дори българите да не се върнат, чужденците със сигурност ще дойдат в България", убедена е младата българка.