Време е да наваксате с инвестициите във военна сила. Това заяви в интервю пред Канал 3 бившият главнокомандващ силите на НАТО за Европа, Филип Брийдлав, който има зад гърба си 39 г. служба в армията (от 1977 до 2016 г.). Според 63-годишния генерал редица държави, в това число и България, са спрели разширяване на бойната си мощ след падането на Берлинската стена. Още за очакванията на НАТО към страна ни и опита на Генерал Брийдлав със самолетите F-16.

- България официално стартира преговори за закупуване на американски изтребители - от гледна точка на НАТО - колко е важно това решение?

- Като бивш командир на силите на НАТО в Европа, не съм действащият, ще кажа, че това е чудесно решение и началото на чудесен процес. За България, да разглежда като възможност въоръжаването с много оперативен самолет, много способна машина във флота си може да бъде само добро нещо за командването на НАТО. Защото това не просто ще направи страната оборудвана да защити себе си, но в едно бъдеще - да допринесе още повече в колективната отбрана на алианса.

- Още преди няколко години вие заявихте, че не само военната авиация, но и флотът и сухопътните сили на българската армия трябва да бъдат съвместими с оборудването и способностите на НАТО - сега първата крачка е направена - какво още трябва да направим, за да отговаряме на натовските стандарти?

- Това, което съм казал е валидно и днес, всички членки на НАТО трябва да са способни не само да защитят себе си, но и общата сигурност на Алианса. Така че това е важна и много добра първа стъпка, да имаш оперативен и съвместим със силите на НАТО самолет, но това важи и за флота и сухопътните сили. В общ план можем да се съгласим всички, че след падането на стената, в началото на '90-те, голяма част от държавите си дадоха нещо като почивка от инвестициите във военна сила, до нивата които трябва. И сега трябва да наваксваме, виждаме това, и трябва да мислим за собствената си, но и за общата сигурност. Осъвременяване е нужно за цялата военна мощ.

- По време на дебатите около закупуването на Ф-16 у нас се чуха много и противоречи мнения, но в крайна сметка надделя именно фактът, че купувайки си самолет ние си купуваме национална сигурност, защото производителят е натовска страна - как ще коментирате това?

- Мисля, че трябва да поговорим за това какво виждаме в други нации, в миналите 20-30 до 40 години. Много членки на НАТО летяха на F-16, те са в този ангажимент от десетилетия, работят с правителството, военните и военновъздушните сили на САЩ. И тези дългогодишни отношения са много, много важни. Така че е много добре казано - ако България вземе подобно решение, не само във въздуха, но и на земята, с оборудване от свои партньори, това ще означава дългогодишно сътрудничество, и то много важно такова.

- Кажете ни малко за F-16, вие сте летeли на тях по време на своята кариера. Имате много, много летателни часове с тях?

- Летял съм на F-16, практически през цялата си кариера. Управлявал съм от най-първите блокове, до по-новите, много боеспособни разработки. Последните блокове, на които летях бяха 50 и 52. Бих дал и двата си крака, за да мога отново да летя на F-16. Възможностите на блок 70 са просто невероятни, сигурността която дават е доказана вече 40 години, а сега вече имаме и 4-то поколение авиационни възможности в този пакет. Наистина е невероятно. Бих се радвал да мога да управлявам този самолет.

- Какви са настоящите заплахи пред Алианса - включвайки тук и нашата страна?

- Пред Алианса има много предизвикателства. Всички последни намеси на НАТО - проблемите на юг, емиграционната криза която идва от Средиземноморието, нестабилността в Леванта, всички тези проблеми все още са във фокуса на Запада и на Алианса. Разбира се Черно море стана много по-важно и по-голямо предизвикателство след инвазията на Русия в Донбас и сега формирането на тази военна сила, на която отново са кукловоди, в Украйна. Това е не по-малко трудна област. И разбира се - на север, прибалтийските страни, Полша и други държави, които усещат огромен натиск по границите си. Така че предизвикателства им от север до юг.

- Как гледате на идеята на американския президент да изтегли страната от НАТО, тъй като военните разходи на съюзническите държави все още не достигат определените от него цели? Възможно ли е това да се случи и какво ще бъде бъдещето на съюза?

- Всъщност няма факти, чул съм слуховете, видях медийното отразяване, но не съм имал време лично да ги проверя. Но нека кажа, че това, по което трябва да се съди, са действията на една нация. За последните години, особено след Русия и Крим, САЩ са инвестирали много пари в Европа, още повече военна сила тук и имат планове това да продължи. Така че много се говори, но вижте какво е направила Америка и какво има волята да направи. Имаме силна подкрепа в Конгреса, на самите американци за дейността на Алианса. Затова аз предлагам просто да видим как ще се развие този казус. И ето кое е важното - НАТО е най-силният и успешен съюз, според мен, в световната история. Такова е мнението ми. 70 години на опазване на мира в общ план, да с някои тежки ситуации, но без сериозни войни, без световни войни, което прави Алианса и по-важен от всякога.

- Преди дни руският президент беше на посещение в съседна Сърбия - какъв знак е това?

- Разбира се, Сърбия е чудесна страна, те имат своите предизвикателства и своите възможности. Имат много дългогодишна връзка с Русия, но имат такава и със САЩ. Мисля, че Русия има поне две военни учения, големи, годишно в Сърбия, но има и дузина американски такива. Сърбия има невероятна връзка с армията ни и силите ни са работили съвместно много, много пъти през годините. Това е една чудесна нация, може да избира да си сътрудничи и с изтока, и със запада, но съм убеден че нашата връзка, връзката с Америка е много силна. И мисля , че е важно тя да продължи и в бъдеще.