Очаквам двата законопроекта за хората с увреждания да бъдат приети в пленарна зала без изненади. Това заяви пред БНТ социалният министър Бисер Петков.

Според него промените, касаещи хората с увреждания у нас, са тръгнали отзад напред, тъй като системата на медицинската експертиза все още не е докрай реформирана. Въпреки това цялостната оценка на министъра е положителна.

"Изпитвам удовлетворение, че тази съвместна работа, на която посветиха усилие не малко хора, и от страна на майките, и екипа на омбудсмана Мая Манолова, самият омбудсман, колегите от правителството, има своя положителен завършек. Давам си сметка, че това е само първата крачка и че работата трябва да продължи с още по-интензивни темпове, защото след приемане на законопроектите, следва приемането на подзаконовите актове, които произтичат от тези закони, за да може реално те да се прилагат", обясни социалният министър.

В програмата на парламента за днес са заложени вторите четения на законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ.

Очаква се палатките на протестиращите майки, ако всичко мине наред, да изчезнат от пред парламента. Обаче се оказва, че те ще бъдат пренасочени пред Здравното министерство. По думите на протестиращите всичко направено е една голяма крачка напред, но става проблемът с ТЕЛК-овите решения.

"Стъпки за промяна в медицинската експертиза бяха направени с измененията в наредбата за медицинската експертиза, които бяха гласувани от българското правителство и които са в сила. Там се промени начинът на оценка. Имаше промени и по отношение на ТЕЛК-овите състави", каза още Петков.

Той обясни, че предложенията на майките са за една по-цялостна реформа в медицинската експертиза, която те ще отстояват като следваща стъпка за цялостна промяна. Законите за хората с увреждания и за личната помощ не уреждат ТЕЛК-овите решения. Според министъра реформата ще продължи и това, което са постигнали заедно през тази година, ще се затвърди и през следващата.