Въпреки че в момента не сме в летния туристически сезон, българското черноморско крайбрежие е в центъра на вниманието през последните седмици, пише Би Би Си в своя кореспонденция. Британската медия припомня, че по-рано през този месец кадри от изравнената гигантска пясъщна дюна на къмпинг "Смокиня" предизвикаха масово възмущение сред природозащитниците и останалите граждани.

На 12 януари българският музикант и активист Васил Гюров публикува снимки във Фейсбук с коментар: "Така изглеждат защитените дюни в къмпинга Смокиния. Колко удобно - през януари. Измет!" Постът предизвика реакции в социалните медии, отбелязва Би Би Си и цитира Стефани Павлова:

"Няма да остане нищо от тази страна ... наша вина е, че го издържаме. Беззаконие, анархия ... Нашето бъдеще изглежда черно ..."

Цитирана е и ръководителката на бургаската екоинспекция Тонка Атанасова, спред която унищожаването на дюната на "Смокиня" е "акт на вандализъм".

"Бяхме разтърсени след това, което видяхме!", казва тя.

Унищожените дюни на къмпинг "Смокиня" също привлякоха вниманието на Би Би Си. По дюните растат редки растения, а законите за околната среда ги защитават. Унищожаването им е незаконно, дори да се намират на частен терен. Медията припомня строителния бум по българското крайбрежие и че не за пръв път властите са обвинени, че позволяват околната среда да пострада.

"Натискът за комерсиална експлоатация на бреговата линия често е сравняван със "строителната треска" в Коста Брава през 60-те години на миналия век", пише в материала, който припомня и скорошните прогнози, че Брекзит ще увеличи прилива на британски туристи по българското море.

Стефани Павлова написа: "Няма да остане нищо от тази държава....наша е вината, че го търпим. Беззаконие, анархия...Нашето бъдеще изглежда черно".

Крайбрежните пясъчни дюни са дом на редки растения и са защитени съгласно българските закони за опазване на околната среда. Разрушаването на пясъчни дюни е незаконно, дори и да се намират на частна земя.

"Шокирани сме след това, което видяхме", заяви Тонка Атанасова, ръководител на Инспекцията по околна среда в Бургас. Гигантска дюна е напълно унищожена.

Това е акт на вандализъм. Снимките накараха прокурорите и екологичните власти да започнат разследвания, което доведе до ареста на трима мъже. Скоро се появиха и други снимки на строителни обекти по крайбрежието, които показват как тежка техника работи на брега на плажовете. Българското крайбрежие е трансформирано от строителен бум през последните няколко десетилетия и това не е първият път, в който властта е обвинена, че позволява актове на екологичен "вандализъм".

Експлоатацията на бреговата ивица често се сравнява със строителната треска по крайбрежието на Коста Брава в Испания през 60-те години, пише още изданието. И публикува кадри за строителни дейности и от други емблематични места - къмпингите "Градина" и "Арапя", Шофьорския плаж край Алепу, курорта "Св. Св. Константин и Елена".

По този повод Би Би Си посочва, че българското крайбрежие е трансформирано от строителния бум през последните няколко десетилетия и това не е първият път, когато властите са обвинени, че позволяват актове на екологичен "вандализъм".