Кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев от днес обяви бедствено положение за още три села на територията на общинатаЧервенаГорна студена и Александрово. В заповедта на кмета бедственото положение е обявено за неопределено време поради авария в довеждащия водопровод и проблеми с водоподаването, съобщиха от общинския пресцентър.

Кметът изпрати заповедта до областния управител на област Велико Търново, до министрите на вътрешните работи, на здравеопазването, на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, до Регионалната здравна инспекция - Велико Търново, Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Велико Търново, РСПБЗН - Свищов и Районно управление на МВР - Свищов.

Съгласно заповедта кметовете или кметските наместници на засегнатите населени места трябва да определят водоизточник за обезпечаване нуждите на пожарната в Свищов, съобразено с Водоснабдяване и канализация "Йовковци" - Свищов, както и да създадат организация за обезпечаване дейността по водоснабдяване на населението с резервни водоноски от земеделски кооперации и други, разполагащи с подобни съоръжения.

Според заповедта водоснабдяването на водоноските трябва да се осъществява от източници, отговарящи на хигиенните норми, като върху цистерните да бъде поставено обозначение, че водата е предназначена само за битови нужди.

На 17 юли д-р Генчо Генчев обяви безсрочно бедствено положение и в село Овча могила.