Девети май да стане официален български празник, предлагат от фондация "Безсмъртният полк". Идеята беше подкрепена от Съюза на ветераните от войните на България и от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва на пресконференция.

Такъв прецедент вече има, например в Израел от миналата година 9-ти май е признат като празничен неработен ден, коментира Марина Дадикозян от Федерация "Съюз на съотечествениците", цитирана от БТА.

От една страна 9-ти май е денят на разгрома над хитлерофашизма и участието на България в този разгром, а от друга, това е и Ден на Европа, и не би трябвало хората да работят, а трябва да бъде един велик празник - такъв, какъвто е във всички страни, победили хитлерофашизма, посочи Павел Иванов, председател на Фондация "Безсмъртният полк".

Национален инициативен комитет от неправителствени организации подготвя утре шествие "Безсмъртен полк - България" за Деня на победата и Деня на Европа - 9 май. То ще тръгне в 9.15 часа от Паметника на Незнайния воин и ще завърши с поднасяне на венци и цветя и концерт пред Паметника на Съветската армия в София. Преди това, от 9.00 часа, ще има военен ритуал по издигане на националния флаг и знамето на Европа и поднасяне на венци и цветя на паметника.

Участниците в шествието ще носят снимки на свои близки, загинали във Втората световна война и в организираната антифашистка съпротива. Подготвени са и над 30 табла с имената на загиналите над 11 хиляди български воини, съобщи Марин Петков, заместник-председател и главен секретар на Съюза на ветераните от войните на България.

Ветераните в България по списък са към 1500 души, всички са минали 90-годишна възраст, а 24 човека тази година правят сто години, посочи още Петков.

България се включва за трета поредна година в инициативата "Безсмъртният полк", която вече се провежда в световен мащаб. Миналата година в нея са участвали над 15 хиляди души в 40 града на страната, а тази година има заявки за участие от 52 града, съобщиха организаторите. Български представители ще участват и в утрешния парад в Москва.