Безсимптомно сърдечно заболяване - рестриктивна кардиомиопатия - е причинило смъртта на 27-годишната Елисавета Станева в УМБАЛ "Свети Георги" в средата на май. Това е заключението от извършената аутопсия на младата жена, вписано в резултатите от обстойната вътрешна проверка по случая, съобщиха в официална позиция от лечебното заведение.

Тя бе разпоредена, след като майката на Елисавета сигнализира медии и обвини лекарите, че дъщеря й е издъхнала в болничната стая в присъствието единствено на санитарка и не й е била оказана адекватна медицинска помощ. 27-годишната жена почина на 14 май в 12.45 часа в Клиниката по инфекциозни болести, където няколко дни по-рано е била приета с температура и болки.

От УМБАЛ "Свети Георги" допълват, че по време на болничния престой на Елисавета Станева са били извършени своевременно обстойни диагностични процедури и е бил предприет терапевтичен подход за овладяване на оплакванията й - температура, дехидратация и интоксикация.

От проверяващите е установено, че пациентката се е повлиявала много добре от назначената терапия с видимо подобрени показатели при контролните изследвания и в добро общо състояние, включително на следобедната визитация на 14 май в 17:20 часа.

"Половин час по-късно Елисавета внезапно пада със загуба на съзнание. Регистрирано е спиране на сърдечната и дихателната дейност. Дежурната санитарка - пряк свидетел на случилото се, веднага е сигнализирала дежурния лекар и дежурната медицинска сестра. Същите са се отзовали незабавно и двете са започнали животоспасяващи действия (кардиопулмонална ресусцитация). Своевременно се е отзовал и повикания лекарски екип от Клиника по анестезиология и интензивно лечение, като се е присъединил към извършването на реанимационните действия (по протокол)", пишат от лечебното заведение.

Лекарската контролна комисия към УМБАЛ „Свети Георги“ е приела, че причината за смъртта на пациентката Елисавета Павлова Станева категорично не е токсикоинфекциозния синдром, който е адекватно лекуван, контролиран и овладян във времето. Не са установени нарушения на лечебно-диагностичния процес от страна на лекарите от Отделение по спешна медицина, Клиника по инфекциозни болести и Клиника по анестезиология и интензивно лечение.

Комисията е приела, че най-вероятната причина за смъртта е съществуващата, но недоказана до този момент сърдечна патология. Същата се потвърждава от резултатите на извършената патолого-анатомична аутопсия, а именно: „Рестриктивна кардиомиопатия – ендомиокардна фиброза на лява сърдечна камера“. Тиреодитът на Хашимото, от който е известно, че е боледувала Елисавета от години, без да е спазвала назначеното ѝ лечение (по нейни твърдения), е посочен като фоново заболяване, което обаче е утежнило протичането на скрита коморбидност – кардиомиопатия.

Решаващо за фаталния изход се оказва именно придружаващото безсимптомно заболяване, за което пациентката не е имала причина да търси преди това лекар, особено предвид младата й възраст, категорични са от УМБАЛ "Свети Георги".