Частично бедствено положение в бургаското село Кости обяви кметът на Царево Георги Лапчев. Голяма част от селото е наводнено от проливните дъждове:

"В рамките на един месец това село се наводнява за твори път от прииждащата вода на река Велека. Този път водата е доста повече. Много голяма част от селото е под вода"

40 са засегнатите къщи в село Кости, като част от тях са необитаеми. 15 са имотите, в които има хора. Заради опасността от прииждащата вода четирима възрастни са пренощували в кметството.

В момента няма бедстващи хора, изчаква се водата да се оттегли, за да бъдат предприети действия по отводняването, каза кметът Антон Ангелов:

"За пореден път сме във вода докъдето се вижда. Селото половината е залято. Тези земни маси, няма къде да поема водата. Всичкото е на площада. Има доста наводнени къщи, хората са уведомени още от снощи. Не сме спали цяла вечер. Хората са изнесени, но къщите са наводнени", каза Ангелов. Той уточни, че се изчаква оттичането на водата, преди да бъдат предприети дейности по отводняването.

 Подобна е ситуацията и в бургаското село Димчево, съобщи кметският наместник Елена Атанасова.

"Проливните дъждове и дигата, която е скъсана и не е направена още, става дума за тази, която е в Извор и Димчево. Тя ни заля при първите дъждове. А сега се притеснявам и за тази, която е на Мандренското езеро. Отивам сега да проверя на място какво се случва", каза Елена Атанасова.

Тежка е и ситуацията в съседната Ямболска област, където валежите през януари са надвишили нормата многократно. Падналите количества дъжд са между 40 и 50 литра на квадратен метър в равнините, а за планинския район са - от 60 до 70 литра за територията на областта. Статистиката показва, че през този януари валежите за Ямбол са най-обилни от 70 години насам - 119 литра на квадратен метър.

Денонощно се проследява нивото на водните количества на язовирите в Община Тунджа. Обмисля се в наблюдението да бъдат включени и дронове. Рекордните валежи напълниха водоемите, но с това дойде и рискът от преливане, коментира ситуацията кметът на община Тунджа Георги Георгиев:

"Целта е един път да не се допусне с тия язовири да се случи критична ситуация, втори път да са достатъчно пълни, за да може да върви и другия отрасъл".

На територията на община Тунджа има 104 язовира, от които 77 са общинските.

"В такива ситуации даже с високопроходима техника трудно се достига до някои от тях и от общината ще трябва да се снабдява и с дронове, за да наблюдаваме от горе какво става", посочи Георги Георгиев.

Към момента всички технически съоръжения работят нормално.