Арестите на известни бизнесмени изглеждат като поредица, защото преди акцията срещу семейство Арабаджиеви се появи операцията по задържането на Митьо Очите. Струва ми се, че това е един опит да се върне старият модел от първото правителство на ГЕРБ - някаква по-твърда линия срещу т.нар. "черни олигарси", което би получило по-високо обществено доверие. Това коментира пред Нова тв Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Той посочи и съвпадението, че общинският съветник Бенчо Бенчев, арестуван заедно с Димитър Желязков в Истанбул, също е от Карнобат - мястото, където беше разкрита фабрика за производство на нелегални цигари.

"През 2010 година има голяма акция срещу Миню Стайков и другите производители на алкохол, когато бяха намерени огромни количества без бандерол или с фалшив такъв. Тогава с натиск от страна на правителството започнаха да се вкарват уреди за измерване в заводите и беше направен опит да се ограничи контрабандата на алкохол, която пък е свързана с ДДС измамите, за които сега и Стайков, и Ветко Арабаджиев са получили обвинения", допълни журналистът Стефан Ташев.

Според Тихомир Безлов все пак не бива да свързваме това, което се е случило в периода 2010 - 2012 година със събитията от последните седмици, защото сега прокуратурата твърди различни неща - "в единия случай ставаше дума за ДДС, сега в Карнобат говорим за цигарена фабрика".

На въпрос възможно ли е да става въпрос за разместване на пазара и конкуренция, в която държавният апарат да е ползван като помощник, експертът от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че "има такава версия, че са подадени на службите от конкурент при цигарите, който е българска компания, но не е "Булгартабак".

Според Стефан Ташев е странно как работи цигарена фабрика с толкова голям капацитет, в която има стотици работници, товари се продукция на тирове, а никой в града не знае нищо, включително и синът на кмета на Карнобат, който е собственик на сградата, в която е нелегалното производство.