Диабетът е едно от най-разпространените хронични заболявания в целия свят. Според официалните данни на Световната здравна организация към 2022 година от него страдат над 360 милиона души, като до 2030 година се очаква техният брой да надвиши 500 милиона.

В България диабетиците са вече над 500 хиляди, а голяма част от засегнатите дори не подозират, че са болни.

Диабетът, както и предшестващите го метаболитен синдром, инсулинова резистентност и преддиабет засягат както възрастни, така и деца. Често протичат без никакви симптоми, но едновременно с това нанасят трайни и в голяма степен фатални увреждания на организма.

Разбира се, признаци за наличие на преддиабетни и диабетни състояния могат да бъдат засилената жажда, загубата на тегло, честите кожни инфекции, хормоналният дисбаланс, отпадналостта и други, които в повечето случаи остават или незабелязани, или не се обвързват със заболяването.

Най-очевидният симптом за коварната болест обаче е повишеното ниво на глюкоза в кръвта, което често се установява при стандартни изследвания. Именно с този показател е обвързана и основната причина за появата на диабета - невъзможността на клетките да абсорбират кръвната захар заради нарушената функция на панкреаса и недостатъчното количество на хормона инсулин.

Глюкозата в човешкия организъм може да варира между 3,9 и 5,6 mmol/L при изследвания сутрин на гладно. Всяко отклонение от тази норма дава ясни сигнали, че нещо в тялото ни не работи правилно - и невинаги, но в повече случаи става дума за инсулинова резистентност, метаболитен синдром, преддиабет или диабет - тип 1 или тип 2.

Предизвикателствата пред хората с кръвна захар под или над границата на допустимото са много - от спазване на строга диета и физически тренировки до ежедневен мониторинг на глюкозата в кръвта.

Намесата на компетентното мнение на лекар - обикновено ендокринолог, е ключово за правилното диагностициране. Предизвикателства обаче има и за специалистите, които трябва да следят състоянието на такива пациенти - непосещаването на лекарския кабинет или лабораторията поради неподвижност, страх от пандемията или друга причина могат сериозно да затруднят работата на лекаря, както и да провокират развитието на болестта в негативна посока.

Да следим нивата на кръвната захар от вкъщи - бързо и точно

Това може да се осъществи с глюкомера Contour Plus Elite. Този малък, но изключително ефикасен уред е технологичен приятел за всички с диабет, в рисковата диабетна група или пък с диабетна предразположеност, а и за хората, които са на хранителен или тренировъчен режим и желаят да следят профилактично нивата на глюкоза в кръвта си.

Снимка: Contour

И макар за изследването в домашни условия отново да е необходима проба кръв, то тя се взима лесно и бързо от пръста - само една капка е достатъчна за точните резултати и за най-краткото време.

Contour Plus Elite работи с цветен индикатор и дигитален дисплей с големи цифри, което го прави изключителен помощник за хора с нарушено зрение.

Освен това глюкометър е с подобрена точност на изследването, както и с опцията Second Chance - възможност за повторно добавяне на кръв върху една и съща тест-лента в рамките на една минута. Тази технология помага да се избегне чувството на неудовлетвореност, когато трябва да се направи повторно убожданe, помага да се намали броят на изразходваните тест-ленти, и има изключителна точност дори след прилагане на повече кръв върху същата тест-лента.

Изключително точните резултати с минималното отклонение до +/- 0, 47mmol/L пък са готови само за 5 секунди, а това е ключово за застрашените от хипогликемия (свръхниско ниво на глюкоза), които могат да изпаднат в кома.

Това, което отличава Contour Plus Elite и го прави изключително ефективен, е че той предлага ново - иновативно ниво на комуникацията на пациентите с техните лекари, като свързаността се осъществява по електронен път.

Как резултатите да достигнат до лекаря - без чакане пред кабинетите, без лаборатории

Иновативната технология Connected CONTOUR® Solution за проследяване на диабетиците и застрашените от коварната болест създава удобство както за пациентите, така и за лекарите.

Във времена на пандемия или поради невъзможност на болните да отидат в лечебно заведение и лаборатория дистанционната свързаност с медицинския специалист е от ключово значение за правилния метод на терапия спрямо диагностицираните с диабет.

Снимка: Contour

Connected Contour Solution осигурява подходящи решения за лечение и изпълнени със съдържание консултации само с бързо и лесно сваляне на приложението Сontour Diabetes app и регистрация на GlucoContro.online.

Апликацията се свързва директно с глюкомера Contour Plus Elite и е изработена така, че не е необходима висока техническа грамотност - с нея могат свободно да работят хора от всякакви възрасти.

Ето какви са предимствата на Сontour Diabetes app:

  • Вече не е необходимо да си водите хартиен дневник с резултатите кръвната захар. Всички данни се съхраняват електронно и елиминират риска от забравянето или изгубването им;

Снимка: Contour

 

  • Приложението изпраща предупреждения, когато резултатите от тестове са критично високи или ниски, което може да бъде веднага споделено по електронен път с лекаря. Освен това, апликацията автоматично синхронизира резултатите от глюкомера и използва същите цветни индикатори;

Снимка: Contour

  • Има опция за задаване на напомняния за следващия тест. Имате възможност също да записвай събития като хранителен режим, дейности и медикаменти. Можете дори да добавяте снимки, записки или гласови бележки, за да разглеждате резултатите си в контекст;
  • Най-клювочото - споделянето на данните директно със здравния ви специалист - доклад за кръвна захар, дневник за кръвна захар и всеки файл с необработени данни могат да бъдат изпратени директно по имейл или чрез експортиране;
  • Получавате и персонализирани графики за тестване въз основа на ежедневните Ви дейности и плана за управление на диабета.

Използвайте Сontour Diabetes app след 3 лесни стъпки:

  1. Изтегляте приложението на смартфона си;
  2. Създавате си профил в апликацията;
  3. Сдвоявате вашия глюкомер Contour Plus Elite с приложението.

Снимка: Contour

Медицинските специалисти пък могат да изпратят на пациента покана по имейл за регистрация в GlucoContro.online. Тази платформа дава възможност на лекарите по-лесно да анализират данните, изпратени от Сontour Diabetes app.

На GlucoContro.online трябва да се регистрирате с потребителското име и паролата от приложението. Данните се синхронизират автоматично и не е необходима допълнителна последваща настройка.

След като се регистрирате, трябва да добавите информация за вашия пол, име, възраст, тип на заболяването, както и вид на лечение, след което вашите данни за кръвна захар вече са достъпни за анализ от вашия медицински специалист.

Иновативният подход към диабетиците е от ключово значение за контрола на тяхното заболяване. Развитието на технологиите определено може да улесни тяхното ежедневие, а експедитивната им дистанционна връзка с лекар - дори да спаси техния живот.


Материалът се публикува със съдействието на Phoenix Pharma.