Целта е до събота сутрин да бъдат подменени 11 000 пломби в цялата страна, предаде Нова телевизия.

Това става, след като вчера премиерът Бойко Борисов нареди спешни действия, като съобщи, че проверка е показала, че 40% от горивото е терпентин или с високо съдържание на сяра.

Той настоя и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе – има ли картел при търговците на гориво у нас.

КЗК  е събрала вече информация, каза тази сутрин пред БНР нейният говорител Марио Гаврилов, но подчерта:

"Когато приключим, можем да направим извод дали има съмнения за картел на пазара на горивата или няма такива. Едва след това да стартира производство по установяване на картел в този пазар", каза Гаврилов.

Той не се ангажира с краен срок за приключване на този анализ и направи сравнение с Германия - доста уредена държава, където подобен анализ на пазара на горива отнел около 2 години.
Все пак, до петък КЗК ще изпрати на премиера и на правителството междинна информация, уточни Гаврилов.

Междувременно Андрей Делчев – изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация, коментира  че КЗК ще излезе с извод за липса на картел.

"През последните няколко години са правени два анализа на КЗК за наличие на картел в петролния сектор. И в двата случая КЗК установи не само, че няма картел, но и обратно – има остра конкуренция на пазара. А от тогава, от последната проверка, на пазара навлязоха нови големи играчи, така че, аз наистина мисля, че КЗК ще излезе със сходен извод, защото пазарът в този бизнес е даже изключително конкурентен", добави той.

Делчев посочи, че проблемът с контрола на бензиностанциите е свързан с т. нар. ведомствени бензиностанции, които представлявали над 30% от пазара на горива.

Той направи сравнение - регистрираните търговски обекти за търговия с горива – бензиностанции, са някъде около 2600–2700. От тях членовете на петролната и газова асоциация, т.е големите вериги, притежават около 1500, останалите са независими.

"Ведомствените бензиностанции, само тези, които са регистрирани, защото МФ наскоро поиска да се регистрират, са над 6000. Според нас са над 15 000, т.е – много от тях въобще не са регистрирани", каза още Делчев.

Той изрази надежда, че този път правителството ще отиде докрай в мерките срещу ведомствените бензиностанции.

И подчерта, че големите вериги бензиностанции имат много стриктен вътрешен контрол, защото разчитат на доверието на клиентите и печелят от оборота, а не от разреждане на горива.

Няма как управител на бензиностанция, служител в бензиностанция или шофьор, който кара горивата с цистерна, да развалят качеството. В малките бензиностанции, особено във ведомствените могат да сложат всичко в горивото и слагат всичко. Ако се сложи терпентин, той прави бензина много по-взривоопасен”, уточни той.

Делчев допълни, че при съмнение от страна на клиента, винаги може да се поиска от управителя да се направи замерване на точност на съоръжението. Това се прави като се налива гориво в 20-литровия еталон. Всички управители на бензиностанции са предупредени, че не може да се отказва тази услуга, каза още той.