Белодробна емболия е първата хипотеза за смъртта на 29-годишната родилка Ивелина Маринова в русенската УМБАЛ "Канев" на 24 май. Това стана ясно от думи на съпруга й Мартин, който заедно с близки и приятели протестира пред лечебното заведение тази сутрин с искане да бъде разкрита истината за кончината на жена му.

Младата жена, която има 5-годишен син, постъпва в болницата за второ естествено раждане с избор на екип на 23 май, но в хода на раждането се налага лекарите да изродят бебето чрез секцио. 12 часа по-късно, след като е съобщила на съпруга си чрез съобщения по телефона, че има силни болки, Ивелина издъхва. Новороденото й момченце е в добро състояние. 

"Първо ще си погреба женичката и после ще си взема детето. Отговорност ще търся до последно. Искам да съм последният човек, който изтърпява тази мъка", каза пред Нова телевизия съпругът Мартин Симеонов.

Мъжът посочи, че причината гинеколозите да пристъпят към секцио е, че по време на раждането детето се задушава. "То е извадено живо и здраво, проплаква веднага. Жена ми също е добре. 14 часа след това, цяла нощ сме си писали. Имаше страшно големи болки, по нейни думи. Гледах да я успокоя, че докторите си знаят работата. Постоянно ми се оплакваше, че много я боли. В 3:40 ч. сутринта ми пише: "Ох, тази сестра хърка. Ще изпусна шишето да я събудя", допълни той.

Според Симеонов никой не е проверил какво се случва с родилката. "Не може да я оставиш и да легнеш да си спиш. Въпросът ми към АГ "Канев" е откога децата се носят при родилките в интензивно отделение. На нея два пъти са ѝ го занесли в 3:30 ч. през нощта", каза още мъжът.

По думите му, съпругата му е издъхнала в 6.58 часа на 24 часа. Той е уведомен за смъртта й един час по-късно.

"За белодробната емболия ми го казаха, когато бях до трупа ѝ. Всички се бяха събрали като аптекарски шишета и се бяха наговорили. Казаха, че сме изтеглили късата клечка. И че на 1000 родилки умира една. Обясниха ми го съвсем нормално, без никакви притеснения. Тя е тръгнала да става от леглото и е паднала до него", допълни Мартин Симеонов. 

Новороденото момченце се казва Белослав. "Тя много държеше на това име. Всеки ден идвам и си го гушкам, защото е частица от нея. Нямам врагове, но на най-големия си враг не пожелавам такова нещо", каза още вдовецът.

Пред медиите директорът на УМБАЛ "Канев" Иван Иванов обясни, че е извършена аутопсия на родилката, а резултатите ще станат ясни до 25 дни, какъвто е законовият срок.

"Нищо не искаме да прикриваме. И аз съм родител и искам да знам какво става. Разпоредил съм вътрешна проверка, ще започне и одит от държавата", допълни той.