Монов е обвинен, че в периода от 14 март 2008 г. до 6 октомври 2008 г. не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на имуществото на железниците.

Той ще отговаря за договор, сключен на 18 декември 2007 г. между БДЖ и "Мавимекс". Фирмата е трябвало да извърши ремонтни дейности на пристанището във Варна. Това обаче не се случило повече от година, а договорът не е бил прекратен. Платени били 112 хиляди лева аванс. А заради забавата БДЖ платило за обслужване на плавателни съдове още около 57 хиляди лева. Така общите щети са 169 698,76 лв.

През февруари т.г. в Софийския градски съд започна още един процес срещу Христо Монов. По това дело той е подсъдим за сключването на неизгодни сделки за покупката на 30 спални вагона.

Според обвинителния акт, прочетен от прокуратурата, на 19 ноември 2008 г. в качеството си на длъжностно лице изпълнителен директор на БДЖ ЕАД, Христо Монов е подписал договор, с който ощетява холдинга с около 26 млн. лв. Според обвинението с подписването на договора с холандската фирма „Арвекс”, той не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество. Престъплението е умишлено и представлява особено тежък случай.

Холдинг БДЖ ЕАД пък предяви граждански иск срещу Монов за 24,146 млн. лв.