В престъпна небрежност обвинява лекарите бащата на 4-годишната Селин, която почина в клиника в Кьолн. Смъртта на детето вдигна 800 българи на протест в немския град.

Нурджан Сашов разказа пред bTV, че момичето, което е родено в осмия месец, непрекъснато е боледувало, но личната лекарка така и не му пуснала пълни изследвания. На последния преглед - на 14 декември, Селин отново кашляла, но от това не произтекло нищо.

Малката Селин от бебе имала здравословни проблеми, но лекарите не назначавали изследвания

Снимка: Личен архив/bTV

На 22 декември детето вдигнало над 39 градуса температура, отишли в спешния център. Отново не пуснали изследвания.

"Алес окей! (Всичко е ОК - б.р.)" - това са единствените им думи", разказа Нурджан.

Лекарите им казали да дадат на детето нурофен или, ако нямат... да увеличат приема на вода.

Селин за кратко се подобрила, след което на Коледа последвало ново влошаване. Тогава вече лекарите обявили, че момичето е в критично състояние и е нужна незабавна операция - открили тежка белодробна инфекция.

Снимка: Личен архив/bTV

Пратили семейството в друга болница.

"Там празнуваха, пред стаята имаше маса със сладки, вино". Когато дойдохме в критично състояние, нямаше как да не ни обърнат внимание, но какъв беше смисълът, когато нищо не можаха да направят?!", попита Нурджан.

В крайна сметка Селин починала.

Бащата живее от 12 години живее в Германия, музикант е, семейството му е здравно осигурено. Има общо три деца, от които най-малкото е момче и също има сериозни белодробни проблеми. Според него, системата и в този случай поставя детето в риск: "Не му дават медикаменти, за да се пребори сам с бронхита... Каква е тази система тук - как дете 3-месечно да се бори с бронхит?!".

Стотици българи и съпричастни с мъката на семейството германци излязоха на протест. Нурджан посочи, че само заради работния ден не са били хиляди.

"Те тук ни вземат за животни пред себе си, те са много големи нацисти. Гледат по най-бързия начин да ни махнат от очите си. Виждат ни като врагове, а не виждат, че цялата работа им я вършим ние, българите и румънците имигранти", категоричен беше почерненият баща.

След аутопсията на Селин ще има нов протест. А Нурджан ще съди болницата и лекарите, които смята за отговорни за смъртта на своята дъщеря.