„Инцидентът е станал сутринта - сноубордист е влязъл в улей в района на Банско. Получило се е подсичане на снега и е паднала лавина, която го е затрупала. Веднага към мястото са тръгнали планински спасители. Провела се е няколкочасова спасителна акция“, съобщи пред „Фокус“ председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров.

Той уточни, че спасителите са забелязали сноуборда, който се виждал над падналия сняг.

„Извадили са сноубордиста в безсъзнание и с глътнат език. Успели са да го реанимират и да го предадат жив на медицински екип“, добави Григоров.

По-информация на bTV заедно с пострадалия е имало още двама души, които са успели да се измъкнат невредими.

Няколко часа след инцидента обаче спешно е започнала втора спасителна операция в планината над Банско, след като е паднала нова лавина. Нова телевизия съобщи, че се издирват двама души. Според други данни търсеният е само един. Обявена е най-високата степен на лавинна опасност.

Шефът на БЧК призова да не се влиза по писти, които са необработени.

„Не рискувайте живота си. Планината е хубава, удоволствието от адреналина също, но рискът, когато се кара така неразумно води до тежки последствия“, допълни Григоров.

Преди дни 15-годишен сноубордист блъсна 5-годишно русначе, което се учело да кара ски на Пампорово. Детето е в кома в пловдивската болница.