Средствата ще бъдат предоставени по Оперативна програма "Регионално развитие". Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.

Рашидов се надява до края на мандата на това правителство да бъде завършено поне първото крило на националния комплекс, предаде БГНЕС. Общата площ ще надхвърля 24 хиляди кв. метра.

"Най-после ще имаме един голям, прекрасен, български национален музей. Днес за мен е денят да осъществя една мечта като художник. Надявам се, това да е мечтата на всички български художници, защото от 60 години тук се мисли да има български музей", каза министърът, цитиран от "Фокус".

"България ще има в центъра на София един прекрасен музей, който трябва да има едно хубаво българско име",  добави той. Преди време Рашидов поиска дебат за името.
Лиляна Павлова апелира в новия музей да има изложени и негови творби.

Комплексът ще бъде изграден в комплекс от сгради, собственост на Министерството на културата, в площта между бул. "В. Левски" и улиците "Московска", "19 февруари" и "Оборище". Там в момента са разположени Националната галерия за чуждестранно изкуство и изградените нови хранилища за фонда на Националната художествена галерия.
Проектът е на архитект Янко Апостолов. Комплексът ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета.

До един месец ще бъдат отворени офертите за обществената поръчка за ремонтните дейности.